Word gratis lid van Unschooled

Voor een
 
gezond leven

Affiliate marketing training voor beginners: een praktisch stappenplan

affiliate marketing cursus geld verdienen Aug 02, 2024
Affiliate marketing training online

Wil jij een expert worden in affiliate marketing en jezelf onderscheiden van de rest? In dit artikel zet je de eerste stappen om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen. Mocht je vervolgens verder willen gaan, dan hebben we op Unschooled ook een uitgebreide online affiliate marketing training voor je klaarstaan. Dit is een videoserie gemaakt door vakexpert Casper van Vliet. Klik hier voor meer informatie.

In deze blog leer je de fundamenten van affiliate marketing, geavanceerde strategieën en hoe je winstgevende campagnes opzet.

Of je nu een beginner bent die helemaal nieuw is in affiliate marketing of al wat ervaring hebt, onze training is geschikt voor alle niveaus. We begeleiden je stap voor stap door het proces, van het vinden van de juiste producten om te promoten tot het optimaliseren van je website en het genereren van meer conversies.

 

Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij adverteerders hun producten of diensten promoten via een netwerk van affiliates. Affiliates zijn individuen of bedrijven die de producten of diensten van de adverteerder promoten op hun eigen websites of via andere marketingkanalen. In ruil hiervoor ontvangt de affiliate een commissie voor elke verkoop of lead die wordt gegenereerd via hun promotie.

Het concept van affiliate marketing is gebaseerd op het principe van "pay for performance". Dit betekent dat adverteerders alleen betalen wanneer er daadwerkelijk resultaat wordt behaald, zoals een verkoop of lead. Dit maakt affiliate marketing een kosteneffectieve manier van adverteren, omdat adverteerders alleen betalen voor daadwerkelijke resultaten.

Affiliate marketing is een win-win situatie voor zowel adverteerders als affiliates. Adverteerders kunnen hun producten of diensten op grote schaal promoten zonder grote investeringen in marketingkosten. Affiliates kunnen geld verdienen door producten of diensten te promoten die aansluiten bij hun doelgroep of niche. Het is een flexibele en schaalbare manier om online geld te verdienen.

 

Voordelen van affiliate marketing

Affiliate marketing biedt tal van voordelen voor zowel adverteerders als affiliates. Enkele van de belangrijkste voordelen zijn:

  1. Passief inkomen: Affiliate marketing stelt affiliates in staat om passief inkomen te verdienen. Nadat de campagne is opgezet, kunnen affiliates geld blijven verdienen zonder er actief aan te werken. Dit betekent dat je geld kunt verdienen terwijl je slaapt of op vakantie bent.
  1. Geen productontwikkeling: Als affiliate hoef je je geen zorgen te maken over het ontwikkelen van een eigen product of dienst. Je kunt eenvoudig producten of diensten van andere adverteerders promoten en commissies verdienen op basis van je affiliate marketing inspanningen.
  1. Geen klantenservice: Als affiliate ben je niet verantwoordelijk voor klantenservice of het afhandelen van bestellingen. Dit is de verantwoordelijkheid van de adverteerder. Je kunt je dus volledig concentreren op het promoten van de producten of diensten.
  1. Schaalbaarheid: Affiliate marketing is schaalbaar, wat betekent dat je je inkomsten kunt vergroten door meer producten of diensten te promoten, je affiliate marketing te optimaliseren en nieuwe marketingkanalen te verkennen.
  1. Flexibiliteit: Als affiliate bepaal je zelf waar, wanneer en hoe je promoot. Je hebt de vrijheid om je eigen strategieën en marketingkanalen te kiezen, zodat je je kunt richten op wat voor jou het beste werkt.

 

Statistieken over affiliate marketing

Het succes en de populariteit van affiliate marketing zijn duidelijk te zien aan de volgende statistieken:

  • Affiliate marketing is goed voor meer dan 15% van de digitale media-inkomsten wereldwijd.
  • Wereldwijd wordt er jaarlijks meer dan $12 miljard uitgegeven aan affiliate marketing.
  • 81% van de merken en 84% van de uitgevers in de Verenigde Staten maakt gebruik van affiliate marketing.
  • 38% van de marketeers noemt affiliate marketing als een van hun topklantwervingskanalen.
  • In de afgelopen jaren is het aantal affiliates wereldwijd met meer dan 150% gestegen.

Deze statistieken laten zien dat affiliate marketing een bloeiende industrie is die blijft groeien en steeds meer adverteerders en affiliates aantrekt.

 

Hoe werkt affiliate marketing?

Het concept van affiliate marketing is eenvoudig, maar het vereist wel een goed begrip van de verschillende partijen en processen die erbij betrokken zijn. Hier is een overzicht van hoe affiliate marketing werkt:

  1. Adverteerder: De adverteerder is het bedrijf of de persoon die een product of dienst wil promoten via affiliate marketing. Ze maken een affiliate programma aan en stellen commissies en promotiemateriaal beschikbaar voor affiliates.
  1. Affiliate: De affiliate is een individu of bedrijf dat de producten of diensten van de adverteerder promoot via hun eigen kanalen. Dit kan een website, blog, social media-account of e-maillijst zijn. De affiliate ontvangt een commissie voor elke verkoop of lead die wordt gegenereerd via hun promotie.
  1. Affiliate netwerk: Een affiliate netwerk is een tussenpersoon tussen adverteerders en affiliates. Ze bieden technologie en diensten om het affiliate programma te beheren, tracking van verkopen en leads mogelijk te maken en betalingen aan affiliates te verwerken.
  1. Promotie: De affiliate promoot de producten of diensten van de adverteerder via hun kanalen. Dit kan gebeuren door middel van tekstlinks, banners, productbeoordelingen of andere vormen van promotie. De affiliate zorgt ervoor dat zijn affiliate marketing inspanningen aansluiten bij zijn doelgroep en relevant zijn voor de producten of diensten die hij of zij promoot.
  1. Tracking: Wanneer een potentiële klant op de promotie van de affiliate klikt en naar de website van de adverteerder gaat, wordt er een trackingpixel geplaatst. Deze pixel volgt de acties van de gebruiker, zoals het plaatsen van een bestelling of het invullen van een formulier, en koppelt deze terug naar de affiliate.
  1. Commissie: Wanneer er een verkoop of lead wordt gegenereerd via de promotie van de affiliate, ontvangt de affiliate een commissie. Deze commissie wordt meestal berekend als een percentage van de verkoopprijs of als een vast bedrag per lead.

Affiliate marketing is een transparant proces. Adverteerders en affiliates hebben toegang tot statistieken en rapporten die hen inzicht geven in de prestaties van hun promoties.

 

Het vinden van het juiste affiliate netwerk

Om te beginnen met affiliate marketing, is het belangrijk om het juiste affiliate netwerk te vinden. Een affiliate netwerk is een platform dat adverteerders en affiliates bij elkaar brengt en hen in staat stelt om samen te werken. Hier zijn enkele factoren waarmee je rekening moet houden bij het kiezen van een affiliate netwerk:

  1. Betrouwbaarheid: Kies een affiliate netwerk dat een goede reputatie heeft en bekend staat om zijn betrouwbare tracking en tijdige betalingen aan affiliates.
  1. Adverteerders: Kijk naar de adverteerders die zijn aangesloten bij het netwerk en beoordeel of hun producten en diensten passen bij jouw doelgroep en niche.
  1. Commissies: Controleer de commissiestructuur van het netwerk en zorg ervoor dat deze lucratief genoeg is om de moeite van de promotie waard te zijn.
  1. Ondersteuning: Zorg ervoor dat het netwerk goede ondersteuning biedt aan zowel adverteerders als affiliates. Dit kan bestaan uit technische ondersteuning, marketingadvies en training.
  1. Tracking en rapportage: Het netwerk moet robuuste tracking- en rapportagetools bieden, zodat je de prestaties van je promotie-inspanningen kunt volgen en optimaliseren.

Het is ook de moeite waard om te overwegen om je aan te melden bij meerdere affiliate netwerken om toegang te krijgen tot verschillende adverteerders en promotiemogelijkheden. Dit stelt je in staat om je inkomsten te diversifiëren en te profiteren van verschillende commissiestructuren.

 

Het opzetten van een succesvolle affiliate marketingcampagne

Het opzetten van een succesvolle affiliate marketingcampagne vereist een goede planning en uitvoering. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen om een effectieve campagne op te zetten:

  1. Doelstellingen stellen: Bepaal wat je wilt bereiken met je affiliate marketingcampagne. Dit kan zijn het genereren van meer verkoop, het vergroten van je merkbekendheid of het verzamelen van leads. Stel specifieke doelen en meetbare doelstellingen om je voortgang te kunnen volgen.
  1. Doelgroep identificeren: Analyseer je doelgroep en bepaal welke producten of diensten voor hen interessant kunnen zijn. Dit stelt je in staat om gerichte promotie te doen en de juiste adverteerders te kiezen die aansluiten bij je doelgroep.
  1. Adverteerders selecteren: Kies adverteerders die producten of diensten aanbieden die aansluiten bij je doelgroep. Controleer de commissiestructuur, promotiematerialen en voorwaarden van de adverteerder voordat je je aanmeldt.
  1. Promotiemateriaal creëren: Ontwikkel aantrekkelijke en overtuigende promotiematerialen, zoals tekstlinks, banners, productbeoordelingen of video's. Zorg ervoor dat deze materialen relevant zijn voor de producten of diensten die je promoot en aantrekkelijk zijn voor je doelgroep.
  1. Promotiekanalen kiezen: Identificeer de beste kanalen om je promotiemateriaal te verspreiden. Dit kan je eigen website, blog, social media-accounts, e-maillijst of andere marketingkanalen zijn. Experimenteer met verschillende kanalen en meet de resultaten om te bepalen welke het meest effectief zijn.
  1. Optimalisatie: Volg de prestaties van je campagnes en optimaliseer waar nodig. Analyseer de statistieken en rapporten van je affiliate netwerk om inzicht te krijgen in de conversieratio, commissies, klikken en andere belangrijke prestatie-indicatoren.
  1. Testen en schalen: Experimenteer met verschillende promotiematerialen, adverteerders en kanalen om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw doelgroep. Zodra je een winstgevende strategie hebt gevonden, schaal je je campagne op en verhoog je je inkomsten.

Het opzetten van een succesvolle affiliate marketingcampagne kost tijd en inspanning, maar met de juiste strategieën en consistentie kun je een mooie en winstgevende inkomstenstroom opbouwen.

 

Effectieve affiliate marketing strategieën

Om succesvol te zijn in affiliate marketing, is het belangrijk om effectieve strategieën toe te passen. Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken om je affiliate marketinginspanningen te optimaliseren:

  1. Contentmarketing: Creëer waardevolle en relevante content rondom de producten of diensten die je promoot. Dit kan in de vorm van blogposts, video's, podcasts of social media-updates zijn. Door waardevolle informatie te bieden, kun je vertrouwen opbouwen bij je doelgroep en hen aanmoedigen om via jouw affiliate links te kopen.
  1. E-mailmarketing: Bouw een e-maillijst op en stuur regelmatig waardevolle inhoud en aanbiedingen naar je abonnees. E-mailmarketing is een effectieve manier om een relatie op te bouwen met je doelgroep en hen te converteren naar betalende klanten.
  1. SEO-optimalisatie: Optimaliseer je website en content voor zoekmachines om organisch verkeer te genereren. Gebruik relevante zoekwoorden en optimaliseer je meta-tags, titels en beschrijvingen om je zichtbaarheid in zoekmachines te vergroten.
  1. Influencer marketing: Werk samen met invloedrijke personen in jouw niche om je promotie te versterken. Laat hen jouw producten of diensten beoordelen of aanbevelen aan hun volgers. Dit kan je bereik vergroten en je conversieratio verhogen.
  1. Remarketing/retargeting: Gebruik remarketing- of retargetingtechnieken om mensen te targeten die al interesse hebben getoond in de producten of diensten die je promoot. Door hen te blijven volgen met relevante advertenties, kun je de kans vergroten dat ze uiteindelijk converteren.
  1. A/B-testen: Test verschillende versies van je promotiemateriaal, landingspagina's en andere elementen om te zien welke het beste presteren. Door continu te testen en te optimaliseren, kun je je conversieratio en inkomsten verbeteren.

Het toepassen van deze strategieën kan je helpen om je affiliate marketing inspanningen naar een hoger niveau te tillen en je inkomsten te verhogen.

 

Affiliate marketing tools en bronnen

Om je affiliate marketinginspanningen te ondersteunen, zijn er verschillende tools en bronnen beschikbaar die je kunt gebruiken. Hier zijn enkele van de meest nuttige tools en bronnen:

  1. Affiliate netwerken: Meld je aan bij gerenommeerde affiliate netwerken zoals TradeTracker, Daisycon, PayPro of Plug & Pay. Deze netwerken bieden toegang tot een breed scala aan adverteerders en promotiemogelijkheden.
  1. Affiliate tracking software: Gebruik affiliate tracking software om de prestaties van je promotie-inspanningen te volgen. Deze tools bieden gedetailleerde statistieken en rapporten, zodat je de effectiviteit van je campagnes kunt meten. Vaak zit deze tracking ook wel ingebouwd in de affiliate netwerken.
  1. Content creatie tools: Maak gebruik van tools zoals Canva of Adobe Spark om aantrekkelijke promotiematerialen te maken, zelfs als je geen ontwerpervaring hebt. Deze tools bieden sjablonen en functies om professioneel uitziende afbeeldingen, infographics en banners te maken.
  1. Keyword research tools: Gebruik tools zoals Google Keyword Planner, Ubersuggest, SEMrush of Ahrefs om relevante zoekwoorden te identificeren voor je content en SEO-optimalisatie. Deze tools geven inzicht in zoekvolume, concurrentie en andere belangrijke statistieken.
  1. E-mailmarketing software: Kies een e-mailmarketingplatform zoals Mailchimp, ConvertKit of een volledig all-in-one-platform zoals Kajabi om je e-maillijst te beheren en geautomatiseerde e-mailcampagnes te maken. Deze software biedt functies zoals segmentatie, personalisatie en automatische follow-ups.
  1. Affiliate marketing communities: Word lid van online communities zoals Unschooled om kennis te delen, vragen te stellen en te netwerken. Dit soort communities bieden waardevolle inzichten en ondersteuning van gelijkgestemde professionals.

Door gebruik te maken van deze tools en bronnen kun je je affiliate marketing inspanningen optimaliseren en je productiviteit verhogen.

 

Een uitgebreide online affiliate marketing training volgen voor slechts 1 euro?

Op Unschooled vind je een (bijna gratis) online affiliate marketing cursus waarin we je helpen met het opbouwen van je extra inkomsten. Je wordt stap voor stap begeleid om vandaag nog aan de slag te gaan met affiliate marketing, zelfs als je geen voorkennis hebt. We geven je de meest effectieve strategieën om winstgevende affiliate marketing websites te bouwen en je krijgt slimme tips om de juiste niche te kiezen, zodat je de kans op succes flink verhoogt. Daarnaast ontdek je hoe je goede teksten schrijft die websitebezoekers kunnen converteren tot klanten en hoe je freelancers en AI kunt inschakelen om teksten voor jou te schrijven, zodat jij je kunt richten op de taken waar jij het meeste energie uit haalt.

Deze cursus wordt gegeven door Casper van Vliet, ervaren affiliate marketing expert, die zijn winstgevende strategieën hebt toegepast bij meer dan 20 succesvolle websites in verschillende niches. 

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-