Word gratis lid van Unschooled

Voor een
 
gezond leven

Beginnen met affiliate marketing: een eenvoudig stappenplan voor beginners

affiliate marketing cursus geld verdienen Aug 02, 2024
Beginnen met affiliate marketing

Droom je van een manier om geld te verdienen op je eigen voorwaarden? Misschien heb je al over affiliate marketing gehoord, maar weet je niet precies waar te beginnen. 

Affiliate marketing biedt jou de kans om geld te verdienen door producten van anderen te promoten. Hieronder vind je een uitgebreid stappenplan om je hierbij te helpen. Je leert hiermee hoe je vanaf nul kunt starten - zelfs als je geen ervaring hebt. Dit artikel leidt je door de basisbeginselen van het vinden van de juiste niche, tot het opzetten van je eigen affiliate website of blog. 

 

Samenvatting

  • Affiliate marketing is een flexibele en (in de basis) eenvoudige manier om geld te verdienen met het promoten van producten van anderen via je eigen platform, zoals een website, blog of YouTube-kanaal.
  • Om succesvol te zijn in affiliate marketing, begin je met het kiezen van een niche die past bij je interesses, doe je marktonderzoek om je doelgroep en de meest winstgevende producten te identificeren, en selecteer je het juiste promotiekanaal.
  • Het maken van waardevolle en unieke content die is geoptimaliseerd voor zoekmachines is essentieel om verkeer naar je site te trekken en affiliate links succesvol te promoten.
  • Door lid te worden van bekende affiliate programma's kun je geld verdienen door producten of diensten te promoten. Het kiezen van de juiste programma's en het op de juiste manier presenteren van je affiliate links zijn belangrijk om je conversies zo hoog mogelijk te krijgen.
  • Mocht je verder in de wereld van affiliate marketing willen duiken, dan staat er een (bijna gratis) affiliate marketing cursus voor je klaar op Unschooled, gegeven door vakexpert Casper van Vliet. Klik hier voor meer informatie over deze cursus.

 

Waarom beginnen met affiliate marketing?

Starten met affiliate marketing biedt een flexibele manier van werken, een kans op passief inkomen en een laagdrempelige start. Het stelt je in staat om jouw interesses te volgen en geld ermee te verdienen zonder dat je grote investeringen moet doen.

 

Flexibele manier van werken

Affiliate marketing voor beginners biedt een geweldige kans om naast een reguliere baan een extra bron van inkomsten te genereren. Dit geeft je de vrijheid om zelf te beslissen wanneer en waar je aan jouw marketingcampagnes wilt werken.

Het mooie is dat je dit kunt doen met de vaardigheden en interesses die je al hebt, door deze te combineren met verschillende soorten online platforms. Of je nu kiest voor een affiliate site, blog, of YouTube, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Deze flexibiliteit in het managen van je eigen schema maakt affiliate marketing erg aantrekkelijk voor veel mensen die vrijheid willen. Je bent niet gebonden aan een specifieke locatie, wat betekent dat je overal ter wereld kunt werken.

Dit past perfect bij de behoefte aan vrijheid en zelfstandigheid van veel mensen. 

 

Kans op passief inkomen

Met affiliate marketing kun je doorlopend geld verdienen, zelfs als je niet actief aan het werk bent. Dit is mogelijk omdat je inkomsten genereert elke keer dat iemand via jouw link een aankoop doet.

Je kunt dus letterlijk geld verdienen terwijl je slaapt of op vakantie bent. Bloggers, content creators en social media influencers doen dit ook. Ze plaatsen affiliatelinks op hun platforms en bouwen zo aan een bron van passief inkomen.

Je hoeft zelf geen producten te maken of diensten te ontwikkelen. Het promoten van producten van anderen is hoe je met affiliate marketing strategie aan de slag gaat. Deze aanpak maakt het starten eenvoudig en toegankelijk.

 

Laagdrempelig starten

Laagdrempelig starten met affiliate marketing is heel eenvoudig. Begin met het kiezen van een niche die je interesseert en waar je iets vanaf weet. Vervolgens kun je je aanmelden bij affiliate netwerken zoals Bol.com, PayPro, Plug & Pay of Amazon.

Maak een blog, YouTube-kanaal of social media account en begin met het creëren van waardevolle content die aansluit bij je gekozen niche. Voeg affiliate links toe in je content en zorg dat je transparant bent over het gebruik ervan.

Je hoeft geen groot budget te hebben; consistentie en waarde leveren zijn de sleutel tot succes. Zo kun je stap voor stap een passieve inkomstenstroom opbouwen.

 

Hoe begin je met affiliate marketing? Een stappenplan

Begin met het bepalen van je interesses en passies om de beste affiliate niches te kiezen. Identificeer je doelgroep, analyseer de concurrentie en zoek naar de meest winstgevende producten als onderdeel van je marktonderzoek.

 

Succes met affiliate marketing

Succes bereiken met affiliate marketing draait om consistentie en strategie. Kies een niche waarin je geïnteresseerd bent en waar je publiek voor kunt opbouwen. Creëer waardevolle en authentieke content die je doelgroep aanspreekt en helpt. Denk aan blogs, YouTube-video's of social media posts met eerlijke productreviews en tips. Gebruik SEO-technieken om je bereik te vergroten en verkeer naar je content te trekken. Promoot alleen producten waarin je gelooft en die relevant zijn voor je publiek. Blijf leren en pas je strategieën aan op basis van wat wel en niet werkt. Geduld en doorzettingsvermogen zijn erg belangrijk; succes komt niet van de ene op de andere dag, maar met de juiste aanpak kun je wel een stabiele inkomstenstroom opbouwen.

 

Affiliate marketing tips

Hieronder geven we je ook al veel tips over affiliate marketing, maar hierbij alvast een puntsgewijs lijstje voor je:

  1. Kies een niche die je leuk vindt: focus op een onderwerp dat je interesseert en waar je kennis over hebt. Dit maakt het makkelijker om authentieke en waardevolle content te creëren.
  2. Zorg dat je publiek vertrouwen in je krijgt: wees eerlijk en transparant over je affiliate links. Je volgers moeten weten dat je commissies verdient, maar ook dat je alleen producten aanbeveelt waar je achter staat.
  3. Creëer waardevolle content: schrijf uitgebreide productreviews, gidsen en tutorials. Hoe meer waarde je biedt, hoe groter de kans dat mensen je aanbevelingen volgen.
  4. Gebruik SEO technieken: optimaliseer je content voor zoekmachines om meer organisch verkeer naar je site te trekken. Dit vergroot je kans op commissies. Op Unschooled staat naast de affiliate marketing cursus trouwens ook een uitgebreide SEO cursus.
  5. Diversifieer je inkomstenbronnen: promoot meerdere producten en diensten om niet afhankelijk te zijn van één enkele bron van inkomsten.
  6. Focus op conversie optimalisatie: analyseer en verbeter continu je website en content om de conversieratio te verhogen. Dit kan door A/B-tests, het verbeteren van de gebruikerservaring en duidelijke call-to-actions.
  7. Gebruik e-mailmarketing: bouw een e-maillijst op en stuur regelmatig nieuwsbrieven met waardevolle informatie en affiliate links. E-mailmarketing heeft een hoge ROI (rendement op je investering) en kan zeer effectief zijn.
  8. Volg en analyseer je resultaten: gebruik tools zoals Google Analytics om je verkeer en conversies te volgen. Analyseer welke strategieën werken en pas je aanpak aan waar nodig.
  9. Blijf leren en aanpassen: affiliate marketing verandert voortdurend. Blijf op de hoogte van nieuwe trends, technieken en tools door blogs te lezen, cursussen te volgen en deel te nemen aan forums.

Goed, tijd voor het stappenplan :)

 

Stap 1: De beste affiliate niches

Kies een niche die aansluit op je interesses en passies. Onderzoek de marktvraag om te valideren of het winstgevend is.

 

Bepaal je interesses en passies

Voor affiliate marketing is het belangrijk om te beginnen met iets waar je gepassioneerd over bent. Hier is nog wel eens discussie over, maar ik vind dat het zeker heel relevant is. Door te focussen op wat je leuk vindt, gaat het leren en implementeren van affiliate marketing soepeler en effectiever. En als dit een serieuze bron van inkomsten wordt, dan ga je er veel tijd aan spenderen. Dus dan doe je dat waarschijnlijk liever in een markt die je ook daadwerkelijk leuk vindt.

 

Marktonderzoek

Doe wat onderzoek om te zien of er vraag is naar je gekozen niche. Gebruik tools zoals Google Trends om te kijken of het onderwerp populair is. Zoek ook naar relevante zoekwoorden en bekijk hoeveel zoekvolume ze hebben. Een goede niche heeft voldoende zoekvolume, maar is niet oververzadigd met concurrentie.

 

Concurrentieanalyse

Kijk naar je concurrenten. Zijn er al veel andere bloggers, YouTubers of websites in deze niche? Concurrentie is niet per se slecht, want het betekent dat er een markt is. Maar je wilt ook niet dat de markt te verzadigd is. Probeer een unieke invalshoek te vinden die jou onderscheidt van de rest.

 

Beschikbaarheid van affiliate programma’s

Controleer of er voldoende affiliate programma’s zijn binnen je gekozen niche. Kijk op verschillende affiliate marketing platforms en netwerken om te zien welke producten of diensten je kunt promoten.

 

Mogelijkheid om geld te verdienen

Denk na over hoe je geld kunt verdienen in deze niche. Zijn er producten of diensten die je kunt promoten die een goede commissie bieden? Zijn de producten iets wat mensen regelmatig kopen, of zijn het eenmalige aankopen?

 

Stap 2: Doe marktonderzoek

Identificeer je doelgroep. Analyseer de concurrentie. En zoek naar de meest winstgevende producten. 

 

Identificeer je doelgroep

Het identificeren van je doelgroep bij affiliate marketing begint met het begrijpen wie je producten koopt. Begin met het maken van een profiel van je ideale klant: wie zijn ze, wat zijn hun interesses, en welke problemen willen ze oplossen? Gebruik tools zoals Google Analytics om demografische gegevens en gedrag van je websitebezoekers te analyseren.

Doe ook onderzoek naar je concurrenten en kijk welke doelgroepen zij aanspreken. Social media is een goudmijn voor het verzamelen van informatie over je volgers en hun voorkeuren. Door deze data te combineren, kun je gerichte content en campagnes maken die precies aansluiten bij de behoeften en interesses van je doelgroep.

 

Analyseer de concurrentie

Analyseer de concurrentie voordat je begint met affiliate marketing. Identificeer andere online marketeers die vergelijkbare producten of diensten promoten op platforms zoals YouTube of sociale media.

Let op hun strategieën, contentkwaliteit en betrokkenheid van hun doelgroep. Zoek naar kansen om je te onderscheiden en een unieke waardepropositie te bieden aan je potentiële klanten.

 

Zoek naar de meest winstgevende producten

Zoek naar de meest winstgevende producten door marktonderzoek te doen. Identificeer populaire en in-demand producten om je op te concentreren. Analyseer de concurrentie en ontdek waar kansen liggen.

Het kiezen van winstgevende producten is essentieel voor het succes van je affiliate marketing inspanningen. Focus op producten die aansluiten bij jouw doelgroep en interesses.

 

Stap 3: Selecteer het juiste promotiekanaal

Overweeg bloggen, social media of YouTube om je affiliate producten te promoten. Kies het kanaal dat het beste past bij jouw doelgroep en bepaal je contentstrategie.

 

Overweeg bloggen, social media of YouTube

Begin met het overwegen van platforms zoals blogs, social media en YouTube voor je affiliate marketing. Dit zijn krachtige tools om je publiek te bereiken en conversies te verhogen.

Met affiliatelinks op je blogposts, social media-posts of YouTube-video's kun je een passief inkomen genereren. Het is een effectieve manier om waardevolle content te combineren met het verdienen van geld.

 

Kies het kanaal afhankelijk van je doelgroep

Kies het promotiekanaal dat aansluit bij de interesses en gedragspatronen van je doelgroep. Stem je keuze af op waar jouw doelgroep actief is, zoals YouTube voor jongere doelgroepen of Instagram voor een visueel ingesteld publiek.

Gebruik statistieken en data om te bepalen welk kanaal het meest effectief is voor het bereiken van jouw specifieke doelgroep.

Vervolgens kun je jouw contentstrategie optimaliseren voor het gekozen kanaal, waarbij je gebruikmaakt van relevante keywords en onderwerpen die aansluiten bij de interesses van je doelgroep.

 

Bepaal je contentstrategie

Het bepalen van een contentstrategie bij affiliate marketing begint met het begrijpen van je doelgroep en hun behoeften. Maak een mix van verschillende contenttypen, zoals productreviews, tutorials, en blogposts die waarde bieden. Zorg ervoor dat je content SEO-geoptimaliseerd is om organisch verkeer aan te trekken. Plan je content vooruit met een kalender, zodat je consistent blijft posten. Gebruik data en analytics om te zien welke content goed presteert en pas je strategie daarop aan. Vergeet niet om je affiliate links op een natuurlijke manier in je content te integreren. Consistentie, waarde, en optimalisatie zijn de sleutels tot een succesvolle contentstrategie.

 

Stap 4: Een affiliate website maken

Registreer een domeinnaam die past bij je niche. Kies betrouwbare hosting om je website te ondersteunen. Ontwerp je website met aantrekkelijke en gebruiksvriendelijke functies. Bouw een blog voor affiliate marketing of begin zonder website.

 

Registreer een domeinnaam

Het kiezen van een goede domeinnaam is cruciaal voor je affiliate marketing succes. Begin met een naam die makkelijk te onthouden is en die past bij je niche. Gebruik relevante zoekwoorden om beter gevonden te worden in zoekmachines. Houd het kort en krachtig; vermijd lange en complexe namen die moeilijk te typen of te onthouden zijn.

Controleer of de domeinnaam beschikbaar is en kies indien mogelijk een .com-extensie, omdat deze het meest vertrouwd is bij gebruikers. Zorg ervoor dat je naam uniek is en zich onderscheidt van de concurrentie. Gebruik tools zoals Namecheap of GoDaddy om te controleren of je gewenste domeinnaam nog vrij is.

Een goede domeinnaam kan een sterke eerste indruk maken en helpt bij het opbouwen van je affiliate marketing website en het aantrekken van verkeer naar je website.

 

Kies betrouwbare hosting

Betrouwbare hosting is essentieel voor een succesvolle affiliate website. De keuze van hosting kan de snelheid en prestaties van je site beïnvloeden. Een goede hostingpartner biedt ondersteuning en begeleiding bij het opzetten en onderhouden van je website.

Hier zijn enkele van de beste hostingbedrijven die in Nederland en België hosting aanbieden:

  1. GoDaddy:
    - Een van de oudste en meest betrouwbare hostingproviders.
    - Biedt diverse hostingpakketten met goede klantenservice.
  2. YourHosting:
    - Een betrouwbare keuze met goede prestaties en klantenservice.
    - Beoordeling: Hoge uptime en snelle laadtijden.
    - Geschikt voor diverse hostingbehoeften.
  3. Cloud86:
    - Biedt uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en gebruikt geavanceerde LiteSpeed servers.
    - Geschikt voor zowel kleine als middelgrote websites.
    - Beoordeling: Zeer betrouwbaar met perfecte uptime en snelle laadtijden.
  4. Hostinger:
    - Bekend om zijn budgetvriendelijke tarieven en betrouwbare service.
    - Biedt 24/7 klantenondersteuning en moderne servers.
    - Geschikt voor kleine tot middelgrote websites.
  5. Bluehost:
    - Geschikt voor beginners en biedt een breed scala aan hostingopties.
    - Goede prijs-kwaliteitverhouding met betrouwbare service.

 

Ontwerp je website

Met WordPress en hun templates kun je in no-time een professionele website opzetten. Eerst installeer je WordPress via je hostingprovider, wat meestal een paar klikken kost. Daarna kies je een template, ook wel thema genoemd. WordPress biedt zowel gratis als betaalde thema's aan die je eenvoudig kunt aanpassen aan je wensen.

Ga naar het "Weergave" menu en klik op "Thema's". Hier kun je door honderden opties bladeren. Kies een thema dat past bij jouw stijl en doel, en klik op "Installeren". Na installatie kun je het thema activeren en aanpassen. Met de ingebouwde customizer kun je kleuren, lettertypes en layout wijzigen zonder enige codeerkennis.

Vervolgens voeg je pagina's en berichten toe via de gebruiksvriendelijke editor. Je kunt gemakkelijk tekst, afbeeldingen, video's en andere elementen toevoegen en ordenen. Met plugins kun je extra functionaliteiten toevoegen, zoals contactformulieren, SEO-optimalisatie en social media integratie.

Binnen een paar uur heb je een complete website live staan, helemaal naar jouw smaak en klaar om bezoekers te ontvangen.

Mocht je dit allemaal niet zelf willen doen, dan kun je ook iemand inhuren via Fiverr of Upwork.

 

Een affiliate marketing blog starten

Nu je jouw website hebt ontworpen, is het tijd om te beginnen met een affiliate marketing blog. Deze blog kan je helpen om waardevolle content te creëren die je kunt delen met je doelgroep. De blog kun je ook opzetten in Wordpress.

Door gebruik te maken van zoekwoorden en relevante onderwerpen kan je meer verkeer naar je site leiden. Je kunt ook YouTube gebruiken om je content te promoten en een groter publiek te bereiken.

In de affiliate marketing cursus op Unschooled leer je hier alles over wat je nodig hebt.

 

Beginnen met affiliate marketing zonder website

Je kunt affiliate marketing doen zonder een website, en het is eenvoudiger dan je denkt. Gebruik social media platforms zoals Instagram, Facebook, en TikTok om producten te promoten. Maak aantrekkelijke posts, video's of stories en voeg je affiliate links toe. Vertel je volgers eerlijk waarom je het product aanbeveelt en wat ze eraan hebben.

Daarnaast kun je YouTube gebruiken om productreviews en tutorials te maken. Plaats je affiliate links in de videobeschrijving. Zorg ervoor dat je waardevolle en eerlijke content levert om vertrouwen op te bouwen bij je publiek.

Een andere optie is om je aan te melden voor affiliate programma's die een 'link in bio' service bieden, zoals Linktree. Hiermee kun je meerdere affiliate links delen via één enkele link in je social media profielen.

Ook e-mailmarketing kan effectief zijn. Bouw een e-maillijst op door waardevolle content aan te bieden, zoals een gratis e-book of gids. Stuur regelmatig nieuwsbrieven met je affiliate links en nuttige informatie.

 

Stap 5: Creëer en optimaliseer je content

Ontwikkel waardevolle en unieke content die aansluit bij je doelgroep. Optimaliseer je content voor zoekmachines om meer zichtbaarheid te krijgen.

 

Ontwikkel waardevolle en unieke content

Schrijf krachtige en boeiende inhoud die relevant is voor je doelgroep. Voeg unieke inzichten toe om je content waardevol te maken. Optimaliseer je content voor zoekmachines door relevante keywords op te nemen.

Gebruik interactieve elementen zoals call-to-action knoppen en links naar aanvullende hulpbronnen om de betrokkenheid van je lezers te bevorderen. Denk na over hoe jouw content het leven van je publiek kan verbeteren en actie kan inspireren.

Gebruik relevante voorbeelden en praktische tips om de toepasbaarheid van je inhoud te vergroten.

 

Optimaliseer voor zoekmachines

Wanneer je waardevolle en unieke content hebt ontwikkeld, is het belangrijk om te optimaliseren voor zoekmachines. Goede SEO-praktijken helpen je content om hoger in de zoekresultaten te verschijnen, waardoor je meer verkeer naar je website trekt.

Door het juiste gebruik van zoekwoorden, meta-beschrijvingen en het verbeteren van de laadsnelheid van je pagina's, kun je de zichtbaarheid van je affiliate marketing-inhoud vergroten.

Daarnaast is het essentieel voor een grotere conversie van websitebezoekers naar klanten.

Op Unschooled staat niet alleen maar een affiliate marketing cursus, maar ook een uitgebreide SEO cursus, mocht je hier meer over willen leren.

 

Stap 6: Word lid van affiliate programma’s

Meld je aan bij bekende affiliate programma's die aansluiten bij je niche. Verdien geld door producten of diensten van andere bedrijven te promoten op jouw platform. Kies programma's met goede commissies en ondersteuning voor hun affiliates.

 

Een affiliate link maken: zo doe je dat

Om een affiliate link te maken, moet je je aanmelden bij een affiliate programma en jouw unieke trackinglink genereren. Op de website van het affiliate marketing programma of netwerk vind je vaak een eenvoudige uitleg van hoe je jouw unieke affiliatelink kunt genereren.

Vervolgens promoot je deze link op jouw platform en verdien je een commissie voor elke aankoop die via jouw link wordt gemaakt.

 

Affiliate marketing ervaringen

In het begin van je affiliate marketing avontuur is er vaak een mix van leermomenten en successen, blijkt uit de ervaringen van andere affiliate marketeers. In het begin heb je weinig idee van wat je doet en maken sommigen de fout om zomaar willekeurige producten te promoten zonder echte strategie. Maar naarmate je meer leert over je doelgroep en begint met het creëren van waardevolle content, kun je je commissies zien groeien.

Een belangrijk inzicht voor velen is dat eerlijkheid en transparantie cruciaal zijn om een vertrouwensband te ontwikkelen met je doelgroep. Dat kan leiden tot hogere conversies en een trouwe groep volgers.

Social media kan ook een gamechanger zijn. Door bijvoorbeeld Instagram en YouTube te gebruiken voor productreviews en tutorials, kunnen veel affiliate marketeers een breder publiek bereiken zonder een website nodig te hebben. Het gebruik van e-mailmarketing kan hierbij ook erg effectief zijn. Door waardevolle nieuwsbrieven te sturen, blijf je namelijk in contact met je volgers en kun je consistenter inkomsten genereren.

 

Stap 7: Promoot je content

Het promoten van je content voor affiliate marketing is cruciaal om succes te behalen. Begin met het delen van je content op social media platforms zoals Facebook, Instagram, en Twitter. Maak gebruik van aantrekkelijke visuals en pakkende teksten om de aandacht te trekken. Gebruik relevante hashtags om je bereik te vergroten en je content zichtbaar te maken voor een breder publiek.

E-mailmarketing is ook een krachtig hulpmiddel. Bouw een e-maillijst op en stuur regelmatig nieuwsbrieven met waardevolle content en je affiliate links. Zorg ervoor dat je e-mails boeiend en informatief zijn om je lezers betrokken te houden.

Daarnaast is samenwerken met andere bloggers en influencers in je niche een effectieve manier om je bereik te vergroten. Gastblogs en het uitwisselen van links kunnen nieuwe bezoekers naar je site trekken en je geloofwaardigheid verhogen.

 

Stap 8: Meet en verbeter je resultaten

Het meten en verbeteren van je resultaten met affiliate marketing is essentieel voor succes. Gebruik tools zoals Google Analytics om het verkeer naar je website te volgen en te zien welke pagina's de meeste conversies genereren. Analyseer welke content goed presteert en welke niet, zodat je kunt optimaliseren.

Kijk ook naar de klikfrequentie (CTR) van je affiliate links. Als bepaalde links niet veel klikken krijgen, probeer dan de positie of de context waarin ze worden geplaatst te veranderen. A/B-testen kan hierbij helpen; probeer verschillende versies van je content om te zien wat het beste werkt.

Gebruik rapportagetools van je affiliate netwerken om je inkomsten en conversies te volgen. Dit geeft je inzicht in welke producten goed verkopen en welke niet. Pas je strategie aan op basis van deze gegevens en focus op de best presterende producten.

Blijf je content en strategieën voortdurend aanpassen en verbeteren. Blijf ook op de hoogte van de nieuwste trends en technieken in affiliate marketing om je concurrentie voor te blijven.

 

Veelgestelde vragen over affiliate marketing

Hieronder vind je een overzicht van veelgestelde vragen die beginnende affiliate marketeers vaak stellen.

 

Hoe lang duurt het voordat je resultaat ziet?

In theorie kun je meteen al resultaat zien. Als je bijvoorbeeld al een Instagram-account hebt met 10.000 volgers en je besluit van start te gaan met affiliate marketing, dan kun je bij wijze van spreke vandaag nog een post plaatsen met een affiliatelink erin, en op die manier meteen al geld verdienen.

Maar de meeste beginnende affiliate marketeers zien vaak de eerste resultaten na een aantal maanden. Zeker als je gaat bloggen en SEO gaat toepassen, kan het simpelweg 2-4 maanden duren voordat je pagina's in de zoekresultaten verschijnen. Succes is afhankelijk van factoren zoals nichekeuze, inzet en marketinginspanningen.

 

Kan ik beginnen zonder website?

Ja, het is mogelijk om te beginnen met affiliate marketing zonder een website. Social media influencers op platforms zoals Instagram, TikTok, YouTube en LinkedIn kunnen hun volgers converteren tot inkomsten door affiliate marketing toe te passen. Je kunt ook aan affiliate marketing doen via een nieuwsbrief bijvoorbeeld. Dus je hebt niet per se een website nodig.

 

Welke affiliate programma's zijn het meest winstgevend?

Persoonlijk kies ik het liefst affiliate programma's uit op netwerken zoals PayPro of Plug & PayDe reden is dat hier veel digitale producten tussen zitten, zoals online cursussen. De marges zijn voor de makers van deze cursussen normaal gesproken erg hoog, omdat ze weinig kosten hebben. Daardoor zijn de commissies vaak ook hoger dan bij bijvoorbeeld Bol.com of Coolblue, waar het om fysieke producten gaat. De commissies van cursussen liggen vaak tussen de 20% tot wel 50%

 

Heb je een KvK nodig voor affiliate marketing?

Of je een KvK-inschrijving nodig hebt als affiliate marketeer hangt af van hoe serieus je ermee bezig bent. Als je af en toe een product aanbeveelt en af en toe een paar euro's verdient, dan is een KvK-inschrijving niet direct nodig. Maar zodra je structureel bezig bent, regelmatig inkomsten genereert en jezelf ziet als een ondernemer, dan is het verstandig om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Een KvK-inschrijving biedt verschillende voordelen, zoals professionele uitstraling, toegang tot zakelijke bankrekeningen, en het opbouwen van een zakelijke kredietgeschiedenis. Bovendien ben je officieel geregistreerd als bedrijf, wat belangrijk kan zijn voor belastingdoeleinden. De Belastingdienst kan je inkomsten dan als zakelijke inkomsten zien, wat betekent dat je belastingvoordelen kunt krijgen, maar je moet ook je inkomsten netjes aangeven.

Kortom, als je serieus aan de slag wilt gaan met affiliate marketing en het ziet als een serieuze inkomstenbron, is het verstandig om je in te schrijven bij de KvK. Maar als het meer een hobby is waar je af en toe iets mee verdient, dan is het niet per se nodig.

 

Wat zijn de kosten van affiliate marketing?

Als affiliate marketeer zijn de kosten gelukkig vrij laag, wat het een aantrekkelijke optie maakt om mee te beginnen. Een van de grootste voordelen is dat je geen eigen producten of voorraad hoeft aan te schaffen. Wat je wel nodig hebt, zijn een paar basisdingen om van start te gaan. Ten eerste heb je een domeinnaam nodig, wat je ongeveer €10 tot €15 per jaar kost. Vervolgens heb je hosting nodig om je website online te houden, wat varieert tussen de €5 en €20 per maand, afhankelijk van de provider en het pakket dat je kiest.

Verder zijn er tools en plugins die je kunt gebruiken om je website en marketing te optimaliseren. Denk aan SEO-tools, e-mailmarketingdiensten en social media management tools, die ook enkele tientjes per maand kunnen kosten. Als je ervoor kiest om betaalde advertenties in te zetten, zoals via Google Ads of Facebook Ads, komen daar ook kosten bij, afhankelijk van je budget en advertentiecampagnes.

Al met al zijn de opstartkosten en maandelijkse kosten voor affiliate marketing redelijk laag, vooral in vergelijking met andere ondernemingsvormen. 

 

Kun je gratis beginnen met affiliate marketing?

Ja, je kunt zeker gratis beginnen met affiliate marketing. Het mooie van affiliate marketing is dat je geen grote investeringen hoeft te doen om te starten. Platforms zoals WordPress bieden gratis opties voor het bouwen van een website. Daarnaast kun je gebruik maken van sociale media zoals Instagram, Facebook, en TikTok om producten te promoten zonder kosten.

Ook zijn er veel gratis tools beschikbaar voor SEO, zoals de gratis versies van Ubersuggest en Google Analytics. Met deze tools kun je je content optimaliseren en je resultaten bijhouden zonder geld uit te geven.

Daarnaast kun je je aanmelden bij gratis affiliate programma's zoals die van Bol.com, Coolblue en Plug & Pay. Deze programma's en netwerken bieden je de mogelijkheid om te beginnen met promoten en commissies te verdienen zonder dat je iets hoeft te betalen.

Hoewel je zonder kosten kunt starten, kan het zijn dat je op een gegeven moment wilt investeren in premium tools en diensten om je resultaten te verbeteren. Maar in het begin is het heel goed mogelijk om gratis aan de slag te gaan en te zien hoe ver je komt met de beschikbare middelen.

 

Serieus aan de slag met affiliate marketing voor slechts 1 euro?

Op Unschooled vind je een (bijna gratis) online affiliate marketing cursus waarin we je helpen met het opbouwen van je extra inkomsten. Je wordt stap voor stap begeleid om vandaag nog aan de slag te gaan met affiliate marketing, zelfs als je geen voorkennis hebt. We geven je de meest effectieve strategieën om winstgevende affiliate marketing websites te bouwen en je krijgt slimme tips om de juiste niche te kiezen, zodat je de kans op succes flink verhoogt. Daarnaast ontdek je hoe je goede teksten schrijft die websitebezoekers kunnen converteren tot klanten en hoe je freelancers en AI kunt inschakelen om teksten voor jou te schrijven, zodat jij je kunt richten op de taken waar jij het meeste energie uit haalt.

Deze cursus wordt gegeven door Casper van Vliet, ervaren affiliate marketing expert, die zijn winstgevende strategieën hebt toegepast bij meer dan 20 succesvolle websites in verschillende niches. 

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-