Probeer 7 dagen voor € 1,-

Voor een
 
gezond leven

Beleggen voor beginners: praktische tips en slimme strategieën

beleggen cursus geld verdienen Jul 16, 2024
Beleggen voor beginners

Heb je wel eens nagedacht over hoe je extra geld kunt verdienen, zonder elke dag keihard te moeten werken? Veel mensen zoeken naar slimme manieren om hun geld voor hen te laten werken.

Beleggen kan zo'n slimme manier zijn. Maar, als beginner kan dit best een beetje eng en ingewikkeld lijken. Geen zorgen, je bent niet alleen!

 

Zelf ben ik sinds 2019 in de wereld van beleggen gedoken. Ik heb er meer dan 1000 uur aan besteed door boeken te lezen, video's te kijken en cursussen te doen. Daarnaast heb ik er twee YouTube-kanalen over gemaakt. Eentje in het Engels met 10.000 abonnees en eentje in het Nederlands met 2500+ abonnees. Daarop staan honderden video's over het beleggen in onder andere aandelen, crypto en ETF's. Ik heb dus aardig wat ervaring met beleggen ;)

 

In deze blog laten we je zien dat leren beleggen niet alleen voor de "grote spelers" is weggelegd. We doorlopen samen de eerste stappen in de complexe wereld van beleggen, in eenvoudige taal en met praktische tips.

Daarnaast hebben we bij Unschooled een speciale cursus beleggen ontworpen die je alles leert over veilig beleggen voor beginners. Deze (bijna gratis) cursus is jouw eerste stap naar het begrijpen van hoe je geld op een slimme manier kunt investeren.

 

Samenvatting

  • Beleggen is een slimme manier om je geld voor jou te laten werken, net als in een spelletje Monopoly maar dan in het echt. Je kunt beginnen met kleine bedragen.
  • Met de juiste strategieën en toewijding kan beleggen helpen om passief inkomen te genereren en vermogen op lange termijn op te bouwen.
  • Beleggen is niet hetzelfde als gokken. Door slim en doordacht te investeren kun je de risico's beperken.
  • Er zijn verschillende manieren om te beleggen, zoals in aandelen, ETF's, goud, zilver en obligaties. Belangrijk is om diverse opties te overwegen en een strategie te kiezen die bij jou past.
  • Beginnen met beleggen kan op elk moment, zolang je wat spaargeld hebt en bereid bent om voor de lange termijn te investeren.


Wat is beleggen in kindertaal?

Beleggen is net als een spelletje Monopoly waar je huizen en hotels koopt, maar dan in het echt. Je legt geld neer om later meer geld terug te krijgen. Met geld beleggen voor beginners kun je bijvoorbeeld aandelen van bedrijven kopen.

Als het bedrijf het goed doet, wordt jouw stukje van het bedrijf meer waard. De online cursus beleggen voor beginners leert je hoe je dit kunt doen zonder veel tijd en energie. Het is alsof je zaadjes plant die uitgroeien tot een boom vol met geld.

 

Is beleggen gokken?

Nu we weten wat beleggen is, vragen veel mensen zich af of het niet gewoon gokken is. Het grote verschil zit in de aanpak en het doel. Gokken is meestal een kwestie van puur geluk, waar je op korte termijn geld mee kunt winnen of verliezen.

Bij beleggen gaat het meer om een langetermijnstrategie waarbij je investeert in bedrijven of producten met de verwachting dat hun waarde over tijd toeneemt.

Belangrijk is dat beleggen voor beginners kansen biedt om een passief inkomen te genereren zonder veel tijd en energie. Je zet je geld aan het werk in de hoop dat het meer waard wordt.

Natuurlijk zijn er risico's, maar door slim en doordacht te investeren, kun je die beperken. Beleggen verschilt dus van gokken omdat je met kennis en onderzoek jouw kansen verbetert om je vermogen te laten groeien.

 

Beleggen voor beginners met kleine bedragen: kan dat?

Dus, nu weten we dat beleggen niet hetzelfde is als gokken. Maar hoe zit het met starten met een klein bedrag? Zeker kan dat! De online cursus van Unschooled maakt duidelijk dat je geen groot kapitaal nodig hebt om te beginnen met beleggen.

Deze cursus is speciaal ontworpen voor beginners die hun eerste stappen willen zetten in de beleggingswereld, maar ook voor jonge professionals die wat geld aan de kant willen zetten voor later.

Het mooie hieraan is dat je leert hoe je een passief inkomen kunt genereren zonder veel tijd of energie te steken in het dagelijks beheer van je beleggingen.

De nadruk ligt op het slim investeren van kleine bedragen op een manier die bij jou past en tegelijkertijd je financiële toekomst zeker stelt. Zelfs gevorderde beleggers kunnen iets nieuws leren door hun kennis te verdiepen met de aangeboden strategieën.

Beginnen met beleggen is dus toegankelijk voor iedereen, ongeacht de grootte van je portemonnee.

 

Waarom beleggen?

Beleggen biedt financiële vrijheid en bevordert vermogensgroei. Het kan een slimme manier zijn om je geld voor jou te laten werken. Met de juiste strategieën en toewijding, kan beleggen helpen om passief inkomen te genereren en op lange termijn vermogen op te bouwen.

Dat is ook het doel van de online cursus beleggen op Unschooled. De deelnemers kunnen een gepersonaliseerde beleggingsstrategie opstellen om vermogensgroei te realiseren. Bovendien bevat de cursus geavanceerde beleggingsstrategieën om vermogensgroei te bevorderen.

 

Is beleggen verstandig? En is beleggen nu verstandig?

Beleggen is verstandig voor langetermijnstrategieën om passief inkomen te genereren en financiële zekerheid te bereiken. Deze aanpak helpt vermogen geleidelijk te laten groeien zonder actieve betrokkenheid.

Zeker voor jonge professionals die extra geld willen investeren voor hun toekomst, biedt beleggen waardevolle mogelijkheden. Het is een manier om financiële vrijheid na te streven en vermogen op te bouwen voor de lange termijn.

Op de vraag of het nú verstandig is: er is een veelgebruikte quote die luidt als volgt: "Time in the market beats timing the market". Oftewel, het is beter om langer in de markt te zitten dan af te wachten en het perfecte moment te timen. Dus ja, nu is een verstandig moment om te beginnen met beleggen :)


Wat levert beleggen op?

Beleggen levert de mogelijkheid van een passief inkomen op, zonder dat je veel tijd en energie hoeft te investeren. Het is lastig om concrete cijfers hierover te geven, omdat het heel erg afhankelijk is van veel factoren, zoals je inleg, de beleggingen die je doet, de periode, etc. Je kunt wel gebruikmaken van onze calculator om hier meer inzicht in te krijgen. De uitleg vind je op die pagina :)

 

Hoe te beginnen met beleggen

Bepaal je beleggingsdoel. Kies een beleggingsstrategie. En overweeg verschillende beleggingsvormen. Laten we daar dieper in duiken.

 

Bepaal je beleggingsdoel

Je beleggingsdoel bepaal je op basis van je financiële toekomst en gewenste levensstijl.

Kies tussen vermogensgroei voor de lange termijn (beleggen/investeren) of extra inkomen op korte termijn (handelen/traden). Beide hebben hun voor- en nadelen. Analyseer je risicotolerantie en houd rekening met persoonlijke doelen.

 

Kies een beleggingsstrategie

Bij het kiezen van een beleggingsstrategie is het belangrijk om rekening te houden met je doelstellingen en risicobereidheid. Er zijn verschillende strategieën, zoals passief beleggen in indexfondsen of actief beleggen in individuele aandelen.

Bepaalde strategieën kunnen meer risico met zich meebrengen, terwijl andere meer stabiliteit bieden. Daarom is het cruciaal om grondig onderzoek te doen en weloverwogen keuzes te maken.

Vergeet niet dat de gekozen strategie niet in steen gebeiteld staat en kan evolueren naarmate je meer ervaring opdoet en je financiële situatie verandert. Het is belangrijk  om flexibel te blijven en open te staan voor het aanpassen van je beleggingsstrategie wanneer dat nodig is.

Evalueer regelmatig of jouw gekozen strategie nog steeds aansluit bij je doelen en pas deze indien nodig aan om optimaal te profiteren van je beleggingen en je financiële toekomst veilig te stellen.

 

Overweeg verschillende beleggingsvormen

Bij het overwegen van verschillende beleggingsvormen, is het belangrijk om diversificatie in gedachten te houden. Diversificatie kan risico's verminderen door niet al je geld in één type belegging te steken.

Verder kun je kiezen uit aandelen, crypto's, obligaties, fondsen, ETF's, goud, zilver, etc.. Het is essentieel om je beleggingsdoel en investeringstermijn te overwegen bij het selecteren van de juiste beleggingsvorm.

Daarnaast spelen ook persoonlijke voorkeuren en risicotolerantie een rol bij het maken van een weloverwogen keuze.

 

Vanaf wanneer beleggen?

Vanaf het moment dat je wat extra geld hebt en een financiële doelstelling wilt bereiken, kan beleggen een optie zijn. Het is verstandig om te beginnen wanneer je wat spaargeld hebt opgebouwd, maar ook als je regelmatig geld kunt missen en voor de lange termijn wilt investeren.

Dit geldt vooral voor jonge professionals die hun financiële toekomst serieus nemen. Beleggen is geen snelkookpanmethode, het vergt geduld en discipline. Het is belangrijk om realistisch te zijn over je financiële situatie voordat je de stap zet naar beleggen.

 

Welk beleggingsfonds kiezen?

Na het bepalen van je beleggingsdoel en het kiezen van een beleggingsstrategie, is het belangrijk om het juiste beleggingsfonds te kiezen. Dit kan afhankelijk zijn van factoren zoals je risicotolerantie, beleggingshorizon en persoonlijke voorkeuren.

Het is essentieel om te kijken naar zaken als de kostenratio, historisch rendement en de beheerders van het fonds. Deze factoren beïnvloeden de prestaties op lange termijn en kunnen een aanzienlijk verschil maken in je portefeuille over tijd.

Daarom is zorgvuldig onderzoek en begrip van de verschillende beleggingsfondsen van groot belang bij het maken van deze keuze.

 

Hoe beleggen in aandelen?

Beleggen in aandelen is een manier om geld te investeren in bedrijven. Het kan een effectieve manier zijn om vermogen op lange termijn te laten groeien. Een kort stappenplan:

  • Kies de juiste aandelen door onderzoek te doen naar verschillende bedrijven en industrieën.
  • Overweeg het gebruik van beleggingsfondsen of ETF's voor diversificatie.
  • Leer over fundamentele analyse - kijk naar financiële gezondheid, marktpositie en groeipotentieel van een bedrijf.
  • Technische analyse kan helpen bij het identificeren van koop- en verkoopsignalen op basis van historische prijsbewegingen.
  • Begrijp de impact van nieuws, economische trends en marktontwikkelingen op aandelenkoersen.

Goed om te weten: dit ontdek je allemaal in de cursus beleggen op Unschooled.

 

Beleggen in ETF voor beginners

ETF's zijn een geweldige optie voor beginners. Deze fondsen bieden een breed scala aan beleggingen, waardoor risico's worden gespreid

Met deze aanpak kunnen beginners profiteren van geavanceerde beleggingsstrategieën en tips om hun portfolio te optimaliseren. Het toepassen van Dollar Cost Averaging (DCA) is een handige methode die in deze cursus wordt behandeld en die kan helpen bij het genereren van passief inkomen.

 

Crypto beleggen voor beginners

Als beginner kun je de wereld van crypto verkennen en ook Dollar Cost Averaging (DCA) toepassen om passief inkomen te genereren.

De cursus behandelt uitgebreide informatie over crypto, waardoor je een solide basis kunt opbouwen om met vertrouwen in crypto te beleggen. Met een duidelijke uitleg en praktische toepassingen is deze stapsgewijze introductie perfect voor nieuwkomers in de wereld van crypto beleggen.

 

Hoe beleggen in goud?

Beleggen in goud kan een slimme zet zijn om financiële stabiliteit op lange termijn te waarborgen. Hier zijn enkele stappen om te beginnen:

  1. Leer over de goudmarkt en begrijp de factoren die de prijs van goud beïnvloeden, zoals vraag, aanbod en geopolitieke gebeurtenissen.
  2. Onderzoek verschillende manieren om in goud te beleggen, zoals fysiek goud, goudmijnaandelen, exchange-traded funds (ETF's) of goudopties.
  3. Overweeg de risico's en voordelen van elke beleggingsmethode om een weloverwogen keuze te maken die past bij je financiële doelstellingen.
  4. Bepaal hoeveel kapitaal je kunt investeren in goud, rekening houdend met je totale portefeuille en risicotolerantie.
  5. Zoek professioneel advies als je twijfelt over het beleggen in goud.
  6. Monitor regelmatig de prestaties van je goudbeleggingen en blijf op de hoogte van marktnieuws dat invloed kan hebben op jouw investeringen.
  7. Houd rekening met belastingimplicaties bij het beleggen in goud en zoek indien nodig fiscaal advies om onaangename verrassingen te vermijden.

 

Hoe beleggen in zilver?

Het beleggen in zilver is een aantrekkelijke optie vanwege de diversificatiemogelijkheden en het potentieel als inflatiebescherming. Hier zijn de stappen om te beginnen met beleggen in zilver:

  1. Leer over de verschillende manieren om in zilver te beleggen, zoals fysieke zilveren munten of staven, zilveren mijnbouwaandelen en zilver-gerelateerde exchange-traded funds (ETF's).
  2. Onderzoek de marktomstandigheden en de prijscycli van zilver om goed geïnformeerde investeringsbeslissingen te nemen.
  3. Overweeg om een klein percentage van je totale beleggingsportefeuille aan zilver toe te wijzen als onderdeel van een gediversifieerde strategie.
  4. Houd rekening met opslagkosten, verzekering en veiligheidsoverwegingen bij het overwegen van fysiek bezit van zilver.

Dit zijn belangrijke overwegingen bij het opnemen van zilverbeleggingen in je financiële planning en portfoliostrategieën.

 

Hoe beleggen in obligaties?

Beleggen in obligaties is een manier om geld uit te lenen aan bedrijven of overheden. Het kan een stabiele inkomstenstroom bieden met minder risico dan aandelen.

  • Kies het type obligatie dat bij je past: vaak zijn het bedrijfsobligaties of staatsobligaties.
  • Begrijp de rente en looptijd van de obligatie voordat je investeert.
  • Overweeg de kredietwaardigheid van de uitgever van de obligaties om het risico te beoordelen.
  • Houd rekening met de belastingimplicaties bij obligatiebeleggingen.

 

Beleggen: wanneer instappen?

Na het leren beleggen, is het slim om te weten wanneer je moet instappen. Het toepassen van Dollar Cost Averaging (DCA) biedt een strategie om passief inkomen te genereren.

Deze tactiek kan helpen om financiële doelen op lange termijn veilig te stellen en vermogen passief te laten groeien. DCA houdt in dat je regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, een vast bedrag belegt, ongeacht de koers van de markt.

Door deze consistente aanpak kun je de impact van marktvolatiliteit verminderen en gestaag bouwen aan je investeringen, wat gunstig kan zijn voor zowel beginners als ervaren beleggers.

Een andere aanpak is het timen van je in- en uitstapmomenten. Dat kun je doen met technische analyse, waar je ook meer over leert in de cursus. Hiermee analyseer je de grafieken van bijvoorbeeld aandelen of crypto's en zorg je dat je op het juiste moment koopt of juist verkoopt.

 

Waar beleggen en bij wie beleggen?

Beleggen kan op verschillende platforms, zoals online brokers en beleggingsapps. Kies een betrouwbare partij met lage kosten, goede klantenservice en een gebruiksvriendelijke interface.

Veel beginners kiezen voor bekende namen zoals DEGIRO, eToro of Plus500 vanwege hun reputatie en toegankelijkheid. Let ook op of het platform beleggen in de gewenste producten, zoals aandelen, ETF's of crypto's aanbiedt.

Voor aandelenbeleggingen is het belangrijk te kijken naar de beschikbare mogelijkheden en ondersteuning voor fundamentele analyse. Wees altijd zorgvuldig bij het kiezen van een beleggingspartij om een solide start te maken in beleggen.

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-