Word gratis lid van Unschooled

Voor een
 
gezond leven

Cursus overtuigen met NLP: praktische tips en effectieve strategieën

cursus nlp Aug 09, 2024
Cursus overtuigen

Heb je ooit het gevoel gehad dat je argumenten niet sterk genoeg overkomen? Of dat mensen gewoon niet lijken te begrijpen wat je écht bedoelt? Je bent zeker niet de enige die hiermee worstelt.

Het effectief overtuigen van anderen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste technieken en strategieën wordt het een stuk eenvoudiger. Precies daarom is een cursus overtuigen met NLP, met een focus op NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), zo waardevol.

In dit artikel ontdek je hoe NLP je kan helpen effectief je punt over te brengen in zowel professionele als persoonlijke situaties. Van het opbouwen van rapport tot het toepassen van specifieke woordkeuzes, we behandelen het allemaal. 

 

De basis van NLP en zijn rol in overtuiging

NLP legt de nadruk op het begrijpen van hoe onze gedachten onze acties beïnvloeden. Door de rol van taal en non-verbale communicatie te versterken, kan NLP ons helpen om anderen effectiever te overtuigen.

 

Het gebruik van ankeren binnen NLP

Ankeren is een krachtige techniek binnen de NLP die helpt bij het overtuigen van anderen. Het werkt door positieve gevoelens of gedachten te koppelen aan een specifiek signaal.

Zo kun je iemand bijvoorbeeld sterker laten voelen door een bepaald woord of gebaar te gebruiken op het moment dat die persoon zich al goed voelt. Doe je dit regelmatig, dan wordt dat gevoel automatisch opgeroepen als je het woord of gebaar gebruikt.

In een cursus effectief overtuigen leer je hoe ankeren jou kan helpen in zowel professionele als persoonlijke gesprekken. Je leert specifieke ankers te creëren en toe te passen, waardoor je sneller en dieper een verbinding maakt met je gesprekspartner.

Dit maakt het makkelijker om hen te overtuigen van jouw standpunten of ideeën omdat ze zich prettiger en zelfverzekerder voelen bij wat je zegt.

 

Het opbouwen van rapport voor effectief overtuigen

Rapport opbouwen is cruciaal voor het overtuigen van iemand. Het gaat om het creëren van een band met iemand anders. Dit maakt het makkelijker om mensen te beïnvloeden. Je laat zien dat je begrijpt en respecteert waar de ander vandaan komt.

Deze methode wordt veel gebruikt in de wereld van NLP, maar ook door bijvoorbeeld coaches. Hiermee leer je hoe je snel een goede verbinding met anderen kunnen maken. Dit is essentieel voor persoonlijke groei en zelfontwikkeling.

 

Effectieve NLP-strategieën voor overtuigen

De meest effectieve NLP-strategieën zijn actief luisteren, spiegeltechnieken en framing en herformulering. Door actief te luisteren kun je beter afstemmen op anderen. Verder helpen spiegeltechnieken om een sterke connectie te creëren en vertrouwen op te bouwen tijdens gesprekken.

Framing en herformulering zijn krachtige tools om de perceptie van anderen te beïnvloeden en hun denkpatronen te sturen. Je stelt hierbij gerichte vragen om de overtuigingskracht van je boodschap te vergroten.

Hier zijn enkele praktische tips en strategieën om deze toe te passen:

  1. Geef de ander volledige aandacht. Dit betekent dat je niet alleen luistert met je oren, maar ook kijkt naar non-verbale signalen zoals lichaamstaal.
  2. Herhaal in je eigen woorden wat de ander zegt. Hiermee laat je zien dat je echt begrijpt wat er wordt gedeeld.
  3. Gebruik positieve lichaamstaal, zoals knikken en oogcontact maken. Dit zijn voorbeelden van hoe je kunt tonen dat je betrokken bent.
  4. Spiegel de lichaamstaal van de ander subtiel. Als iemand bijvoorbeeld voorover leunt, doe hetzelfde om rapport te bouwen.
  5. Vraag door op details die de ander noemt, zonder te onderbreken of het gesprek naar jou toe te trekken.
  6. Let op woordgebruik en herhaal belangrijke termen die de ander gebruikt, om aan te tonen dat hun boodschap overkomt.
  7. Toon empathie en begrip voor de situatie of gevoelens van de ander zonder meteen advies of oplossingen aan te dragen.
  8. Wees geduldig en sta open voor lange pauzes waarin de ander nadenkt of emoties verwerkt, zonder deze stiltes snel op te vullen.
  9. Moedig verder delen aan door kleine verbale bevestigingen of vragen te stellen als “Kun je daar meer over vertellen?”
  10. Vat samen wat besproken is naar het einde van het gesprek, zodat beide partijen weten dat er wederzijds begrip is.

Door deze technieken toe te passen, ontwikkel je een krachtig middel voor het effectief overtuigen in zowel professionele als persoonlijke settings.

 

Doelgerichte vragen stellen met NLP

Een onderdeel van effectieve strategieën binnen de NLP is het stellen van doelgerichte vragen. Hieronder belichten we vijf simpele en praktische manieren om dit te bereiken:

  1. Gebruik de "Waarom" vraag om diepere inzichten te verkrijgen zonder oordeel of kritiek.
  2. Stel open vragen om de gesprekspartner aan te moedigen uitgebreide antwoorden te geven, wat ruimte biedt voor meer informatie.
  3. Pas de "Op schaal van 1 tot 10" vraag toe om de urgentie of belangrijkheid van een onderwerp te bepalen zonder directe ja/nee antwoorden te ontvangen.
  4. Creëer vertrouwen en begrip door actief te luisteren en vervolgvragen te stellen op basis van eerdere antwoorden.
  5. Herformuleer de gestelde vragen om helderheid en diepgang in het gesprek te brengen.

 

Effectief overtuigen voor professionele en persoonlijke ontwikkeling

NLP verbetert communicatievaardigheden door praktische technieken toe te passen. Deze benadering helpt bij het verbeteren van interacties in zowel persoonlijke als professionele omgevingen.

Met NLP leer je effectiever luisteren, vragen stellen en boodschappen structureren, waardoor je beter in staat bent om anderen te bereiken en te overtuigen.

Door NLP in te zetten, ontdek je concrete strategieën om je communicatievaardigheden te verbeteren en je invloed in persoonlijke en professionele relaties te versterken. Het biedt praktische tips en strategieën om effectiever te overtuigen en beter contact te maken met anderen.

 

Effectief leren overtuigen met een NLP training voor slechts 1 euro?

Op Unschooled vind je een (bijna gratis) online cursus effectief overtuigen waarin je 25 eenvoudige herkadertechnieken krijgt die je kunt toepassen om effectief en overtuigend te communiceren.

Daarnaast ontdek je hoe je inzicht krijgt in je eigen gedachten en gedrag, zodat je negatieve patronen kunt herkennen en transformeren. De technieken kun je toepassen om anderen te overtuigen en mee te krijgen, maar ook om jezelf te verdedigen, wat heel erg van pas komt in zowel je dagelijks leven als op je werk.  

Deze cursus wordt gegeven door Rubin Alaie van Het NLP College, een van de grootste NLP-experts van Nederland. Zijn werk wordt onder andere gebruikt door verschillende GGD's, hogescholen, instituten en NLP opleidingen. Rubin is auteur van 20.000+ verkochte boeken en trainingen over NLP, marketing en geluk.

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-