Word gratis lid van Unschooled

Voor een
 
gezond leven

Geld verdienen met beleggen op een simpele en slimme manier [2024]

geld verdienen Apr 03, 2024
Geld verdienen met beleggen

Beleggen. Of investeren. Woorden met een flinke lading en enorme rabbit holes.

Zelf vind ik dit een van de belangrijkste financiële thema’s om wat over te leren. Zodra je wat geld hebt dat je niet gebruikt (zoals spaargeld of geld dat je aan het eind van de maand overhoudt), is het al snel een slim idee om na te denken over het beleggen ervan.

In dit artikel neem ik je mee in de allerbelangrijkste onderwerpen als het gaat om geld verdienen met beleggen. Ik heb er veel ervaring mee. 

 

Je ontdekt onder andere:

  • wat beleggen precies inhoudt, hoe het werkt en hoe je kunt starten;
  • waarom je überhaupt zou willen beleggen;
  • waarin je allemaal kunt beleggen, en waar je dat dan doet;
  • verschillende beleggingsstrategieën;
  • en wat praktische informatie, zoals handige boeken, tools en belastingen.

Let’s go.

(PS: wil je ook geld verdienen op andere manieren en deelnemen aan de Cashback Challenge? Lees dan de informatie aan het eind van deze blog.)

 

Mijn ervaringen met geld verdienen met beleggen

Even een korte uitleg over waarom ik over beleggen praat. Ik ben er jarenlang volledig in gedoken. Letterlijk 1000+ uur aan research gedaan. 500 Engelstalige video’s erover gemaakt (zie hier). En bijna 200 Nederlandstalige video’s (zie hier).

Ik beleg sinds 2019 in voornamelijk losse aandelen en crypto. Ik heb superveel geleerd en ga m’n best doen om hieronder in ieder geval de belangrijkste basisonderwerpen uit te leggen.

Ik hoop oprecht dat je er wat aan hebt. Mocht je vragen hebben, of suggesties voor toevoegingen, neem gerust even contact op

 

Wat is beleggen? Een uitleg in eenvoudige taal

Beleggen is het investeren van je geld met als doel om dit geld in de toekomst meer waard te laten worden. Je koopt bijvoorbeeld aandelen van bedrijven of stopt je geld in fondsen, met de hoop dat de waarde ervan stijgt. 

Het is vergelijkbaar met een zaadje planten in de grond en wachten tot het een boom wordt die vruchten afwerpt. Het vereist geduld en soms moet je door een flinke storm heen, maar op de lange termijn is het vaak zeker de moeite waard.

 

Sommigen vragen me weleens of er een verschil is tussen beleggen en investeren. Nee, in principe worden die termen door elkaar gebruikt. ‘Investeren’ is een wat bredere term die in meerdere contexten kan worden gebruikt. ‘Beleggen’ is vaak gerelateerd aan aandelen, crypto, goud, vastgoed, etc.

Er is wel een verschil tussen beleggen/investeren en handelen/traden. Dat laatste is meer op korte termijn. ‘Day trading’ houdt in dat je bijvoorbeeld een aandeel of crypto ‘s ochtends koopt en ‘s middags verkoopt, hopelijk voor een hoger bedrag. ‘Swing trading’ is hetzelfde, maar dan op langere termijn: je koopt vandaag iets en verkoopt het over een paar dagen of weken. Beleggen/investeren is vaak op een termijn van meerdere jaren, meestal meer dan 5 jaar. 

 

Is beleggen gokken?

Beleggen wordt soms vergeleken met gokken, maar er zijn grote verschillen. Ik vind niet dat beleggen hetzelfde is als gokken. Maar er zijn wel mensen die het als een gokspel zien.

Bij beleggen investeer je geld in bedrijven of projecten met het doel om dit bedrag te laten groeien, gebaseerd op onderzoek en analyses. Gokken daarentegen is het inzetten van geld zonder enkele strategie. 

Sommigen investeren geld in een willekeurige cryptomunt. Dat kun je wel zien als gokken. Ze doen geen enkele vorm van onderzoek en hopen simpelweg dat hun 100 euro morgen 1 miljoen euro waard is. Maar als je een beetje onderzoek doet en de juiste aandelen/ETF’s/crypto’s/vastgoedprojecten/etc. uitkiest, dan is het al snel geen gokken meer. Zo meteen meer daarover.

 

Beleggen vs sparen: waarom zou je beleggen? 

Beleggen versus sparen draait om potentieel rendement tegenover zekerheid. Bij sparen zet je geld op de bank met een kleine, gegarandeerde rente (of zelfs 0% rente, zoals we een paar jaar geleden zagen). Het risico is laag, maar door inflatie kan je geld minder waard worden. Als je rente 1% is, maar de inflatie 3% is, dan verlies je dus 2 procentpunt per jaar. 

Beleggen daarentegen biedt de kans op een hoger rendement, waardoor je vermogen sneller kan groeien. Dit komt met meer risico en de waarde van je investeringen kan fluctueren. Beleggen is dus interessant als je bereid bent risico te nemen voor mogelijk hoger rendement. Als je rendement 8% is, en de inflatie 3%, dan win je dus 5 procentpunt per jaar.

 

Beleggen: hoe werkt het?

Beleggen is het investeren van je geld met als doel om dit te laten groeien. Je koopt bijvoorbeeld aandelen van bedrijven, crypto’s of belegt in fondsen. Het idee is dat deze investeringen in waarde toenemen of dat ze dividend uitkeren, waardoor je vermogen groeit. 

Je moet wel wat onderzoek doen en een strategie hebben. Succesvol beleggen gaat vaak over lange termijn denken (lees: 5+ jaar), niet over snelle winst. Risico's zijn er, maar door spreiding/diversificatie en geduld kan beleggen meer opleveren dan sparen.

 

Hoe kun je met beleggen starten?

Tsja, hoe begin je nou met beleggen? Om te starten met beleggen, is het belangrijk je eerst te oriënteren op wat bij je past: kies je voor de lange termijn strategie, of handelen/traden op de korte termijn? 

Voor beginners is het vaak aan te raden om te starten met beleggingen van een relatief laag risico, zoals ETF’s/indexfondsen, bijvoorbeeld de S&P 500. Dit is een soort mandje met 500 aandelen van de grootste Amerikaanse bedrijven. Zo koop je in 1 keer een miniklein stukje van 500 bedrijven. Superhandig. 

Bepaal hoeveel je wilt beleggen, kies een betrouwbaar handelsplatform (zoals DEGIRO) en start klein, bijvoorbeeld met een ETF die de S&P 500 volgt. Bekijk hier de meest verhandelde ETF’s op DEGIRO.

 

Beleggen met kleine bedragen zoals 50 euro per maand

Beginnen met beleggen kan al met 50 euro per maand, of zelfs nog minder. Door periodiek dit bedrag te investeren, bijvoorbeeld in ETF's, kun je je vermogen laten groeien zonder een groot startkapitaal. 

Dit principe heet 'dollar-cost averaging' (DCA), waarbij je ongeacht de marktprijs koopt op een regelmatige basis (bijv. elke week of elke maand). De ene keer koop je relatief hoog in, de andere keer relatief laag. Dit kan op de lange termijn leiden tot een gemiddelde instapprijs.

De ETF + DCA strategie is een toegankelijke manier om ervaring op te doen en te leren over beleggen, terwijl je vermogen geleidelijk groeit.

 

Het gemiddelde rendement bij beleggen

Een van de meest gestelde vragen van beginnende beleggers is: hoeveel rendement kan ik verwacht bij beleggen? Nou, het gemiddelde rendement bij beleggen varieert sterk, afhankelijk van de soort belegging en de marktomstandigheden. Historisch gezien bieden ETF’s zoals de S&P 500 een gemiddeld jaarlijks rendement rond de 7% tot 10% na inflatie. Kleine disclaimer: dit is geen garantie voor de toekomst. 

Maar als je gaat beleggen in losse aandelen of crypto’s, dan kan het gemiddelde rendement er weer heel anders uitzien. 

 

Je rendement met beleggen berekenen met een calculator

Om je rendement bij beleggen te berekenen, kun je een online compound interest calculator gebruiken. In deze tool kun je je informatie opgeven, waarna je een schatting krijgt van hoeveel je investering in de loop van de tijd kan groeien. Dit is handig om realistische doelen te stellen en je financiële toekomst te plannen.

Ik heb een handige en eenvoudige calculator voor je laten maken. Die vind je hier.

 

De beste beleggingsstrategie

De ETF + DCA methode (Exchange Traded Funds + Dollar Cost Averaging) wordt vaak gezien als een van de beste beleggingsstrategieën voor langetermijninvesteerders. 

Door periodiek (bijv. elke week of maand) een vast bedrag te investeren in ETF’s (die mandjes met aandelen waar ik het net over had), spreid je het risico en koop je op verschillende prijsniveaus. Dit kan helpen om de impact van marktvolatiliteit te verminderen. Het is een toegankelijke manier om te beleggen, ideaal voor zowel beginners als ervaren beleggers die op zoek zijn naar gestage groei over tijd.

Zelf zou ik deze strategie aanraden aan waarschijnlijk 80%+ van de beleggers.

 

Beleggen in een fonds

Beleggen in een fonds betekent dat je geld investeert samen met andere beleggers in een divers portfolio van aandelen, obligaties of andere assets. Dit wordt beheerd door professionele fondsmanagers. 

Het grote voordeel is de spreiding van je risico, omdat je investeert in een breed scala aan assets. Het is een toegankelijke manier om te beginnen met beleggen, zelfs met een klein bedrag.

Het grote nadeel is dat je kosten betaalt aan dit soort fondsen. En dat ze qua rendement vaak niet veel meer (of juist minder) opleveren dan ETF’s. Daarom ben ik persoonlijk veel meer fan van de hierboven beschreven ETF + DCA methode.

 

Beleggen in goud en zilver

Beleggen in goud en zilver wordt vaak gezien als een ‘veilige haven’ tijdens economische onzekerheid. Goud behoudt over het algemeen zijn waarde en kun je inzetten voor diversificatie in je beleggingsportfolio. 

Je kunt in goud en zilver beleggen door fysiek goud en zilver aan te kopen, zoals munten of baren, of via goud en zilver ETF's die de goud- en zilverprijs volgen. Fysiek kopen kan bijvoorbeeld via Holland Gold, en ETF’s kopen kan via DEGIRO.

Het is belangrijk om je bewust te zijn van de kosten en risico’s, zoals opslag en verzekering bij fysiek goud, of fondskosten bij ETF’s. Zo voorkom je onverwachte kosten. Doe dus altijd goed onderzoek. 

 

Beleggen in vastgoed

Beleggen in vastgoed houdt in dat je geld investeert in fysieke eigendommen zoals huizen of appartementen met als doel rendement te halen uit de verhuur en/of waardestijging van het onroerend goed. 

Het kan een stabiele inkomstenbron zijn door die huurinkomsten, maar het vereist wel een grotere initiële investering en meer kennis van de vastgoedmarkt. Vastgoedbeleggingen kunnen ook gevoelig zijn voor marktschommelingen. En je moet natuurlijk de eigendommen (laten) onderhouden.

 

Beleggen in aandelen

Beleggen in aandelen betekent dat je een klein stukje van een bedrijf koopt. Als het bedrijf goed presteert, kan de waarde van je aandeel stijgen en kun je winst maken bij het verkopen van je aandelen. Ook kan het bedrijf besluiten winst uit te keren in de vorm van dividend. 

Bij deze vorm van beleggen is het wel superbelangrijk dat je een goede strategie volgt en goed onderzoek doet. Mocht je daarover meer willen leren, bekijk dan mijn videoserie over beleggen voor beginners op Unschooled. 

 

Beleggen in crypto

Beleggen in cryptovaluta, zoals bitcoin of ethereum, houdt in dat je investeert in digitale munten. Crypto is bekend om de snelle waardeveranderingen, wat aan de ene kant kansen biedt voor hoge rendementen, maar aan de andere kant ook grote risico's met zich meebrengt. 

Voordat je begint, is het belangrijk je goed in te lezen en alleen geld te investeren dat je kunt missen. Ook hier spreek ik uitgebreid over in de videoserie die ik net noemde.

 

Beleggen bij DEGIRO

Je kunt online beleggen bij een platform als DEGIRO. Dit staat bekend om relatief lage kosten en een breed aanbod aan beleggingsopties, zoals aandelen, obligaties, ETF's en meer. Het is toegankelijk voor zowel beginners als ervaren beleggers en de interface is wel aardig. 

Ik gebruik het zelf ook voor al mijn aandelen. Het platform kan zeker beter, maar het is prima voor wat je nodig hebt. Ik heb op YouTube een volledige tutorial met 5 video’s gemaakt over online beleggen bij DEGIRO. Hieronder de eerste video van deze set van 5.

 

Belasting en beleggen: box 3

Je beleggingen vallen in Nederland onder box 3, je vermogen. Dit betekent dat je vermogen (zoals spaargeld, beleggingen en tweede woningen) belast wordt door onze grote vriend, de Belastingdienst. 

Je betaalt belasting over een zogenaamd ‘forfaitair rendement’ op je vermogen boven een bepaalde grens (die elk jaar verschuift, maar op het moment van schrijven 57.000 euro is. Oftewel: is je vermogen lager dan dat? Dan betaal je geen box 3-belasting). 

Dat ‘forfaitaire rendement’ houdt eigenlijk in: de Belastingdienst weet niet hoeveel rendement je maakt, dus ze gokken maar gewoon wat. En over dat gegokte rendement betaal je 32% belasting (als je aangifte doet over het jaar 2023; in 2024 wordt dit alweer 36%). 

Hoe dit precies gaat, kan ik niet in een paar honderd woorden uitleggen. Bekijk mijn videoserie op Unschooled voor een volledige uitleg, of lees je in op de website van de Belastingdienst

 

Boeken over beleggen

Om meer te leren over beleggen, kunnen boeken handig zijn. Kost wat tijd om ze door te spitten, maar het is wel een goedkope bron van informatie. Deze populaire boeken bieden zowel theoretische kennis als praktische tips, geschikt voor zowel beginners als gevorderden:

  • The Intelligent Investor, van Benjamin Graham
  • Rich dad, poor dad, van Robert Kiyosaki
  • Blondjes beleggen beter, van Janneke Willemse
  • Leer beleggen als Warren Buffett, van Hendrik Oude Nijhuis
  • One up on Wall Street, van Peter Lynch
  • The only investment guide you’ll ever need, van Andrew Tobias

En tsja, toch nog even een keer vermelden, want het is gewoon heel waardevol, ook al zeg ik het zelf: m’n videoserie op Unschooled kun je bijna gratis bekijken en staat ook vol praktische info. Een veel betere investering is er niet denk ik. 7 cent voor 2+ uur nuttige content. Ok ik houd op met praten.

 

Online cursus beleggen voor beginners: praktische tips en tools

Ik heb het al een paar keer vermeld, maar ik heb op Unschooled een online cursus beleggen voor beginners gemaakt. Een soort opleiding beleggen. Ik heb mijn 1000+ uur aan research en ervaring gebundeld in een videoserie van ongeveer 2,5 uur. Je krijgt praktische tips en tools. En je ontdekt hoe je met mijn FUFITA-methode zelf de beste aandelen, ETF’s en crypto’s kunt uitzoeken om zo (hopelijk) een hoger rendement te behalen. 

Het kost je bijna niks: 7 cent om een week toegang te krijgen. Maar dat moet wel lukken, om 2,5 uur aan content in een week door te spitten. Ik denk dat deze investering van 7 cent nog weleens een van je beste investeringen ooit kan worden ;)

Mocht je interesse hebben, bekijk dan deze pagina.

 

Oh, en goed om te weten: je krijgt dan ook toegang tot heel veel andere videoseries. Zie deze pagina. Zoals onder andere een Cashback Challenge waar ik je allerlei tips geef om geld te verdienen en te besparen.

 

Mocht je nog vragen hebben over beleggen (of Unschooled), stuur me gerust een bericht.

Heel veel succes met je beleggingsavontuur!

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-