Ontdek de beste versie van jezelf

Ontdek de beste
 
versie van jezelf

Geld verdienen met foto’s: 14 praktische manieren [2024]

geld verdienen Feb 24, 2024
Geld verdienen met foto's

In deze blog ontdek je verschillende manieren om geld te verdienen met je foto's, of je nu een amateurfotograaf bent of een professional. We geven je waardevolle inzichten en praktische tips om jouw passie om te zetten in… tsja, omzet. 

Dit zijn de manieren die we bespreken waarmee ook jij offline en online geld kunt verdienen met foto’s:

  1. Geld verdienen met foto’s verkopen
  2. Vastgoedfoto’s maken
  3. Dronefoto’s maken
  4. Voedselfoto’s maken
  5. Geld verdienen met stockfoto’s
  6. Geld verdienen met fotoshoots
  7. Workshops geven
  8. Een cursus fotografie maken en verkopen
  9. Social media en YouTube
  10. Een fotografieblog starten
  11. Foto’s bewerken
  12. NFT’s maken en verkopen
  13. Geld verdienen met foto’s van jezelf
  14. Geld verdienen met foto’s van je voeten
  15. BONUS: Geld verdienen met de Cashback Challenge

 

Kun je geld verdienen met foto’s en fotograferen?

Ja, je kunt absoluut geld verdienen met foto’s en fotograferen. Er zijn talloze manieren om dat te doen. Van het verkopen van stockfoto's tot het aanbieden van fotografieworkshops en het creëren van content op sociale media, de mogelijkheden zijn letterlijk eindeloos. 

Hieronder bespreken we verschillende populaire manieren waarop je geld kunt verdienen met foto’s, zodat je kunt ontdekken welke het beste bij jou past. Ook geven we je praktische tips en suggesties voor platforms die je kunt inzetten. Succes!

 

Geld verdienen met foto’s verkopen

Er zijn verschillende platforms waar je je foto's kunt aanbieden en verkopen, zoals Shutterstock, Adobe Stock en Getty Images. Deze platforms hebben een groot bereik en bieden jou als fotograaf de mogelijkheid om eigenlijk een soort passief inkomen te genereren door jouw foto's beschikbaar te stellen voor verkoop aan een wereldwijd publiek.

Het is belangrijk om te investeren in de kwaliteit van je foto's en ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de richtlijnen van de platforms waarop je ze wilt verkopen. 

Verder is het slim om na te denken over onderwerpen waar veel mensen naar zoeken, reizen, natuur en lifestyle. Door je portfolio regelmatig bij te werken en je foto's goed te taggen en te categoriseren, vergroot je de kans op verkoop.

Naast dit soort platforms kun je natuurlijk ook zelf je foto’s verkopen via Instagram, Etsy of je eigen website. Dat kost misschien wat meer moeite, maar hierdoor heb je wel alles zelf in de hand.

 

Vastgoedfoto’s maken

Veel mensen die hun woning verhuren via platforms zoals AirBnB hebben hoogwaardige foto's nodig om gasten aan te trekken. Je kunt beginnen door verhuurders een bericht te sturen op AirBnB of andere soortgelijke platforms. Zorg ervoor dat je een portfolio hebt met voorbeelden van je werk om te laten zien dat je professionele kwaliteit levert. 

Je kunt je ook richten op bijvoorbeeld makelaarskantoren. Ook zij hebben mooie vastgoedfoto’s nodig van de woningen die weer verkocht moeten worden.

Daarnaast zijn er online platforms zoals Fiverr, Upwork en Shutterstock waar je je diensten als vastgoedfotograaf kunt aanbieden. Hier kun je je portfolio uploaden en potentiële klanten bereiken die op zoek zijn naar hoogwaardige vastgoedfoto's.

Door je te richten op kwaliteit en service, kun je een betrouwbare naam opbouwen in de vastgoedfotografiebranche en er genoeg geld mee verdienen.

 

Dronefoto’s maken

Dronefoto's zijn telkens populairder geworden bij allerlei professionals en bedrijven. Vastgoedmakelaars gebruiken ze om huizen en commerciële panden vanuit vogelperspectief te laten zien, waardoor potentiële kopers een beter beeld krijgen van de omgeving. 

Architecten maken gebruik van dronefoto's om projecten te documenteren en de voortgang van bouwwerken te volgen. 

Daarnaast zijn dronefoto's ook populair bij reisorganisaties en toerismebureaus voor het promoten van bestemmingen en attracties. 

Natuurliefhebbers en filmmakers gebruiken ze om adembenemende landschappen vast te leggen, terwijl agrarische bedrijven ze inzetten voor het monitoren van gewassen en velden. 

En zelfs bruidsfotografen maken steeds vaker gebruik van dronefoto's om unieke trouwlocaties vanuit de lucht te fotograferen. 

Kortom: superveel opties, hoge vraag en een relatief kleine markt. Klinkt als een goeie combinatie ;)

 

Voedselfoto’s maken

Restaurants, cafés en voedselproducenten hebben vaak behoefte aan professionele foto's van hun gerechten voor hun menu's, reclamemateriaal en sociale media. 

Je kunt beginnen met het maken van een portfolio van je beste werk. Vervolgens kun je lokale eetgelegenheden of voedselbedrijven benaderen met je aanbod. Ook zijn er online platforms zoals Shutterstock, Adobe Stock en Getty Images waar je je voedselfoto's kunt verkopen aan een wereldwijd publiek. 

Hiernaast kun je je ook richten op food influencers en receptbloggers. Er zijn veel mensen die content maken (social media posts, blogs, etc.) over voedsel. Zij kunnen ook behoefte hebben bij iemand die mooie voedselfoto’s kan maken.

 

Geld verdienen met stockfoto’s

Stockfoto's worden gebruikt door bedrijven, marketeers, bloggers en ontwerpers over de hele wereld voor verschillende doeleinden, zoals advertenties, websites, presentaties en meer. 

Door je foto's te uploaden op stockfotoplatforms zoals Shutterstock, Adobe Stock, iStock, BigStock, Unsplash en Getty Images, kun je je werk aan een groot publiek verkopen. 

Zorg ervoor dat je foto's van hoge kwaliteit zijn en dat ze voldoen aan de richtlijnen van elk platform. Denk na over populaire onderwerpen zoals reizen, technologie, gezondheid en lifestyle, maar ook over niche-onderwerpen waar voldoende vraag naar is. Je kunt hier zelfs ChatGPT en AI voor gebruiken.

 

Geld verdienen met fotoshoots

Je kunt verschillende soorten fotoshoots aanbieden, zoals portretfotografie, huwelijksfotografie, evenementenfotografie, en nog talloze andere opties. Het kan slim zijn om te kiezen voor een bepaalde niche, zodat je online sneller wordt gevonden, zeker als je een eigen website of YouTube-kanaal hebt. Je komt namelijk sneller bovenaan als je alleen maar trouwfoto’s maakt voor trouwerijen in Spanje, dan als je voor alle soorten events inzetbaar bent.

Begin met het promoten van je diensten op sociale media, via mond-tot-mondreclame en op online platforms zoals je eigen website of platforms zoals Facebook, Pinterest, YouTube en Instagram. 

Zorg ervoor dat je portfolio professioneel en divers is, zodat potentiële klanten een goed beeld krijgen van je werk. Bepaal je tarieven op basis van je ervaring, de vraag in de markt en de kosten die je maakt. 

 

Workshops geven

Je kunt workshops organiseren voor beginners die willen leren hoe ze hun camera moeten gebruiken, tot meer gevorderde workshops over specifieke technieken zoals portretfotografie, landschapsfotografie of productfotografie. 

Begin met het bepalen van je doelgroep en het thema van je workshops. Promoot je workshops via sociale media, lokale advertenties of fotografiegerelateerde websites. Of maak zelf een website waar je je workshops aanbiedt.

Zorg voor een inspirerende en leerzame ervaring voor je deelnemers. Geef hen praktische oefeningen en persoonlijke begeleiding. Bied waarde door je kennis en ervaring te delen, en vraag een passende vergoeding voor je tijd en expertise. Over het algemeen kun je meer vragen voor hele gerichte nicheworkshops, dan voor een meer algemene workshop voor beginnende fotografen, dus denk hier ook zeker even over na.

 

Een cursus fotografie maken en verkopen

Je kunt online cursussen maken over verschillende onderwerpen, zoals basistechnieken, compositie, belichting, nabewerking en specifieke fotografiegenres. 

Begin met het identificeren van je doelgroep en bepaal welke onderwerpen hen het meest zouden interesseren. Maak vervolgens een cursus van hoge kwaliteit in de vorm van videolessen, handleidingen en/of praktische opdrachten. 

Gebruik een platform om je cursussen te hosten en te verkopen, zoals Udemy of Teachable. Je kunt ook je eigen website maken en daar je cursus aanbieden. Zelf maak ik al jaren gebruik van Kajabi. Dit is een superhandig all-in-one-platform waar je je website kunt maken, e-mailmarketing kunt doen, je cursus kunt aanbieden en een community kunt hosten.

Promoot je cursussen via sociale media, e-mailmarketing en/of samenwerkingen met andere fotografen of platforms. 

 

Social media en YouTube

Het maken van content over fotografie op sociale media en YouTube is ook een geweldige manier om geld te verdienen met foto’s. 

Begin met het identificeren van je doelgroep en wat hen interesseert. Maak vervolgens waardevolle content, zoals praktische tips en tricks, tutorials, behind-the-scenes looks, en inspirerende foto's en verhalen. 

Gebruik platforms zoals Instagram, Pinterest en/of YouTube om je content te delen en een publiek op te bouwen. 

Je kunt samenwerken met merken en bedrijven voor betaalde samenwerkingen, gesponsorde content en affiliate marketing. Daarnaast kun je geld verdienen met advertenties als je op YouTube video’s maakt. En je kunt natuurlijk via al deze platforms workshops en cursussen aanbieden. 

Zorg ervoor dat je consistent en authentiek bent wanneer je content maakt, en blijf je publiek erbij betrekken.

 

Een fotografieblog starten

Begin met het kiezen van een niche die je interesseert en waar je expertise in hebt, zoals landschapsfotografie, portretfotografie, reisfotografie, of productfotografie. 

Maak waardevolle content zoals praktische tips, tutorials, reviews van camera-apparatuur en fotobewerkingstechnieken. Gebruik een platform zoals WordPress om je website te maken en je blog te hosten. 

Vergroot je publiek door SEO (zoekmachineoptimalisatie) toe te passen, promotie te doen via social media, en samenwerkingen met andere bloggers en fotografen. (Over SEO hebben we trouwens een SEO cursus op Unschooled.)

Je kunt geld verdienen met je blog door middel van advertenties, gesponsorde content en affiliate marketing. Maar je kunt natuurlijk ook je eigen workshops en cursussen aanbieden als je die hebt. 

Foto’s bewerken

Als je goed bent in het bewerken van foto’s met bijvoorbeeld Lightroom of PhotoShop, dan kun je overwegen om je diensten aan te bieden als freelance fotobewerker. 

Maak een portfolio van je werk en promoot jezelf op online platforms zoals Fiverr, Upwork, via sociale media of je eigen website. Hierbij kun je je richten op een specifieke niche, zoals portretbewerking, productretouchering of landschapsverbeteringen. Zo kun je je wat eenvoudiger onderscheiden van de concurrentie. 

Je kunt ervoor kiezen om verschillende pakketten aan te bieden. Wees in ieder geval transparant over je prijzen en levertijden; dat waarderen klanten. Zorg er ook voor dat je communicatie en klantenservice van hoge kwaliteit zijn. Zo krijg je sneller positieve reviews, die je weer kunt inzetten om klanten te behouden en nieuwe klanten aan te trekken. 

 

NFT’s maken en verkopen

Dit is een supernieuwe, maar wel erg interessante optie. Hierbij maak je in principe geen foto’s met een camera, maar met je computer. Je gebruikt hierbij AI-programma’s, zoals Midjourney via Discord of DALL-E via ChatGPT. Je kúnt wel echte foto’s verkopen als NFT, maar dat komt wel een stuk minder voor.

Door je AI-plaatjes en/of foto's om te zetten in NFT’s en deze te verkopen op platforms zoals OpenSea of Rarible, kunnen mensen van over de hele wereld je kunst kopen. 

Hierbij kun je je collectie beperken tot een bepaalde oplage, zodat ze zo schaars mogelijk zijn, en je kunt per NFT kleine variaties aanbrengen zodat elke afzonderlijke NFT uniek is. Ook kun je er exclusieve bonussen aan koppelen die kopers erbij krijgen, zoals toegang tot een evenement, cursus of 1-op-1-gesprek met jou. 

Doe nog wel goede research naar de kosten en ‘gas fees’ voor het verkopen van NFT’s. En pas op voor scammers, net als bij geld winnen.

En mocht je je meer willen verdiepen in de wereld van NFT’s, dan kun je deze videoserie over NFT’s op Unschooled bekijken. Hierin maakt Lisanne Drost van NFTwegwijs je letterlijk wegwijs in de wereld van NFT’s. Handig voor als je via haar 6-W methode geld wilt (bij)verdienen met NFT’s :) 

 

Geld verdienen met foto’s van jezelf

Je kunt model worden en mooie foto’s van jezelf (laten) maken. Deze foto’s kun je verkopen aan verschillende partijen, zoals stockfotowebsites, magazines, advertentiebureaus, modellenbureaus en meer. Zorg hierbij ervoor dat je portfolio divers en professioneel is, met verschillende poses, settings en emoties om een breed scala aan klanten aan te spreken. 

Vervolgens kun je jezelf promoten op social media, portfolio-websites en netwerkevenementen om je zichtbaarheid te vergroten en meer klanten aan te trekken. 

 

Geld verdienen met foto’s van je voeten

Dit klinkt misschien superraar, maar er is absoluut vraag naar allerlei soorten voetfoto's. Je kunt ze verkopen aan verschillende doelgroepen en bedrijven, waaronder schoenenmerken en pedicuresalons, maar ook bloggers en influencers die bijvoorbeeld content maken over schoenen, nagellak of pedicure. 

Om hiermee succes te hebben, is het belangrijk om professionele foto's van hoge kwaliteit te maken die aansluiten bij de behoeften van je het bedrijf of de persoon waar je de foto’s naartoe wilt sturen. Gebruik daarom goede belichting, composities en achtergronden om je foto's te verbeteren en aantrekkelijker te maken. 

 

Geld verdienen op andere manieren: praktische tips en tools

Mocht je naast het geld verdienen met foto's ook op andere manieren geld willen verdienen, dan staan er op Unschooled meerdere videoseries voor je klaar:

 

Als je interesse hebt, dan kun je je hier aanmelden.

En mocht je nog vragen hebben over deze blog (of Unschooled), stuur me gerust een bericht.

Heel veel succes met je fotoavontuur!

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Proefperiode van 7 dagen voor € 1,-
  • Op ieder moment eenvoudig & zelfstandig opzeggen
  • Community om te praten met gelijkgestemden en vragen te stellen
  • Online masterclasses met vakexperts
  • Direct toepasbare videoseries
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • BONUS #1
    Cashback Challenge
  • BONUS #2:
    Onze digitale Kennis Kluis
Meer informatie over Unschooled

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Proefperiode van 7 dagen voor € 1,-
  • Op ieder moment eenvoudig & zelfstandig opzeggen
  • Community om te praten met gelijkgestemden en vragen te stellen
  • Online masterclasses met vakexperts
  • Direct toepasbare videoseries
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • BONUS #1
    Cashback Challenge
  • BONUS #2:
    Onze digitale Kennis Kluis
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Meer informatie over Unschooled