Word gratis lid van Unschooled

Voor een
 
gezond leven

Geld verdienen met podcast in 11 snelle stappen [2024]

geld verdienen Jan 08, 2024
Geld verdienen met podcast

Door het maken van je eigen podcast kun jij geld verdienen online. Iedereen kan een podcast beginnen en dat hoeft niet moeilijk te zijn. Met dit blog krijg jij de tools in handen die nodig zijn voor het beginnen van jouw eigen podcast.

In dit blog wordt uitgelegd:

  • Wat een podcast precies is
  • Hoe je een podcast maakt
  • Hoe je een podcast opneemt
  • Hoeveel je verdient met een podcast
  • Wat de beste podcast platforms zijn
  • Wat de beste podcasts in Nederland zijn

Ben jij benieuwd hoe je geld kan verdienen met het maken van je eigen podcast? Lees dan verder.

(PS: wil je ook geld verdienen op andere manieren en deelnemen aan de Cashback Challenge? Lees dan de informatie aan het eind van deze blog.)

 

Wat is een podcast eigenlijk?

Een podcast is een audio-uitzending die online staat, waar je naar kan luisteren waar en wanneer je wilt. Podcasts kunnen verschillende afleveringen bevatten, net als bijvoorbeeld een televisieserie. Er zijn heel veel verschillende podcasts met verschillende onderwerpen. Zo zijn er podcasts over het nieuws, sport, muziek en nog veel meer.

Je kan een podcast beluisteren op een computer, telefoon of tablet. Via bepaalde apps of op YouTube of op websites zijn podcasts te beluisteren. Via de meeste streamingdiensten kan je ook abonneren op een podcast die je leuk vindt. Vaak krijg je dan een melding als er een nieuwe aflevering is. Een podcast kun je makkelijk luisteren als je iets anders aan het doen bent, zoals tijdens het wandelen, koken of sporten.

In een podcast kan iemand in zijn eentje vertellen over een bepaald onderwerp, maar het kan ook zijn dat er meerdere mensen in de podcast zitten. Zo heb je mensen die samen een podcast opnemen in de vorm van een gesprek, maar ook podcasts die meer lijken op een interview.

Iedereen kan een podcast maken. Je hebt alleen een microfoon en een computer nodig. Je kunt dan een verhaal opnemen en op het internet zetten. Anderen kunnen hiernaar luisteren. Het maken van een podcast is een leuke manier om je kennis en passie over te brengen op anderen.

 

Een podcast maken in 11 stappen

Hoe maak je een podcast? Door dit duidelijke en praktische stappenplan weet jij straks exact hoe je een podcast kan maken.

  1. Kies een onderwerp: Allereerst is het van belang dat je bedenkt waar je podcast over zal gaan. Kies een onderwerp waar je graag over praat en dat interessant is voor anderen om naar te luisteren.
  2. Plan je afleveringen: Maak een lijst van onderwerpen die je wilt bespreken in verschillende afleveringen. Denk ook na over de lengte van een aflevering.
  3. Verzamel de benodigde apparatuur: Je hebt een podcast microfoon en computer/telefoon nodig om je podcast op te nemen.
  4. Vind een rustige plek: Wanneer je je podcast wilt opnemen, kun je dat het beste op een rustige plek doen. Zorg voor zo weinig mogelijk achtergrondgeluiden zodat je opname niet wordt verstoord.
  5. Test je apparatuur: Voordat je begint, is het verstandig om te testen of alles goed werkt.
  6. Neem de podcast op: Na deze 5 stappen is het tijd om de podcastaflevering op te nemen. Start je geluidsopname en begin met praten. Zorg dat je duidelijk praat. Bij kleine foutjes hoef je niet opnieuw te beginnen. Dit kan je later nog bewerken.
  7. Bewerken: Na het opnemen luister je de podcast terug. Als je foutjes tegenkomt, kun je deze eruit halen met een editingprogramma, zoals Adobe Premiere Pro. Eventueel kun je ook nog muziek of andere geluiden toevoegen.
  8. Opslaan: Nadat je de podcast hebt bewerkt, sla je hem op. Meestal wordt MP3 gebruikt.
  9. Maak een cover: Voor je de podcast publiceert, is het belangrijk om een aantrekkelijke cover te maken. Een goede cover kan ervoor zorgen dat mensen jouw podcast gaan beluisteren.
  10. Publiceer: Als je de podcast hebt opgeslagen en een cover hebt ontworpen, wordt het tijd om hem te publiceren. Zoek een plek waar je de podcast kunt uploaden. Hierover later meer in dit blog.
  11. Deel je podcast: Laat anderen weten dat je een podcast hebt gemaakt. Deel het met je vrienden, familie en op social media. Vraag ook om feedback, zodat je dit de volgende afleveringen mee kan nemen.

Een podcast opnemen: welke apparatuur en software heb je nodig?

Als je een podcast wilt beginnen, heb je een paar basisdingen nodig. Allereerst een microfoon. Een goede microfoon is belangrijk zodat je stem duidelijk en helder klinkt. Er zijn veel verschillende microfoons. Zo kun je kiezen voor een microfoon die je direct in je computer kan stoppen, zoals een Blue Yeti-microfoon. Als je een podcast opneemt met meerdere mensen kan het handig zijn om een microfoon te kiezen die je op tafel kan zetten. Een koptelefoon erbij kan handig zijn maar is geen vereiste. De koptelefoon zorgt ervoor dat je jezelf goed kan horen waardoor je meteen weet of het geluid goed is. Lees voordat je een aankoop doet de recensies van het product. Dit kan je veel informatie geven over de kwaliteit van een product.

Wat je nog meer nodig hebt voor het maken van een podcast is een mobiel apparaat zoals een computer, laptop of een telefoon. Je gebruikt dit apparaat om je stem op te nemen en later de aflevering te bewerken, op te slaan en te publiceren. Vaak is een simpele laptop al voldoende om dit te kunnen doen.

Als laatste heb je software nodig. Er zijn gratis programma’s zoals OBS Studio, Audacity of Garageband (Apple), maar er zijn ook betaalde softwarevarianten. Deze kun je gebruiken om de podcast op te nemen en te bewerken. Meer programma’s kun je vinden in het hoofdstuk over de beste podcast platforms.

Je hebt dus een goede microfoon, een mobiel apparaat, de juiste software en eventueel een koptelefoon nodig om jouw podcast op te nemen.

 

Geld verdienen met een podcast: zo doe je dat

Hoeveel geld je verdient met het maken van een podcast is moeilijk te zeggen. Een exact bedrag noemen is lastig omdat het afhangt van veel factoren. Enkele factoren zijn het aantal luisteraars, de kwaliteit en op welke manier je probeert om geld te verdienen met je podcast.

Om geld te verdienen met een podcast zijn er verschillende manieren.

  1. Je kunt geld verdienen door advertenties. Hoe meer luisteraars je hebt, hoe meer geld je hier mee kan verdienen. Meestal wordt je per 1000 luisteraars betaald.
  2. Een andere manier om geld te verdienen met je podcast is door sponsoring. Een bedrijf wil soms de hele aflevering sponsoren en betaalt jou hiervoor een vergoeding.
  3. Wat ook mogelijk is, is abonnementen aanbieden. Bij zo’n abonnement bied je extra podcastafleveringen aan, waar luisteraars voor moeten betalen.
  4. Je kunt ook een donatie vragen aan je luisteraars. Sommige mensen zijn bereid een kleine bijdrage te leveren, zodat jij afleveringen blijft maken.
  5. En je kunt geld verdienen met affiliate marketing. Je kunt ook affiliate worden van Unschooled. Bekijk deze pagina voor meer informatie en 5 praktische tips om meer geld te verdienen als affiliate.

Hoeveel je exact verdient met een podcast is dus moeilijk te zeggen. Als je meer luisteraars hebt, is de kans ook groter om meer geld te verdienen.

 

Wat zijn de beste podcast platforms?

Je hebt zowel podcast platforms om podcasts op te publiceren, als platforms om podcasts te beluisteren. Daarnaast heb je platforms waarop beide mogelijk is.

De beste podcast platforms om je podcast op te nemen zijn Anchor, Spotify for Podcasters, Hubhopper, Podbean, Audacity, Adobe Audition of GarageBand voor Mac-gebruikers.

Platforms die veel gebruikt worden om podcasts op te beluisteren zijn Spotify, Apple Podcast, Google Podcast, Pocket Casts en Stitcher.

 

Beste podcasts in Nederland

In Nederland zijn heel veel verschillende podcasts. Hieronder een lijst met enkele podcasts die op het moment van schrijven populair zijn in Nederland:

  • NUL GÊNE
  • De Gifdode
  • BROERS
  • Maarten van Rossem
  • De Stiefmoedermoord
  • De Zwembadclub
  • Wilde Eeuwen
  • Geuze & Gorgels

Naast deze podcasts zijn er nog veel meer podcasts in Nederland met allemaal verschillende onderwerpen. De hitlijsten veranderen veel, doordat er een grote hoeveelheid mensen is die naar podcasts luistert. Daarnaast zijn er verschillende afleveringen. De ene aflevering kan meer beluisterd worden dan een andere aflevering van de podcast.

 

Podcast voor vrouwen

Er zijn in Nederland veel verschillende podcasts die zich specifiek richten op vrouwen. Hieronder een lijstje met enkele voorbeelden:

  • Vrouwmibo
  • Mama’en
  • De Avocado Generatie
  • DAMN, Honey
  • Kleine Meisjes Worden Groot

 

Podcast voor mannen

In de Nederlandse hitlijsten staan verschillende podcasts die zich richten op mannen. Een paar voorbeelden zijn:

  • Vandaag Inside
  • Koffietijd voor mannen
  • De Linkse Mannen lossen het op
  • Man man man

Podcast voor ondernemers

Er zijn verscheidene podcasts gericht op ondernemers. Een paar voorbeelden zijn:

  • The Diary of a CEO
  • Jong Beleggen
  • Vallen en opstaan
  • Ondernemend de podcast
  • Jonge Ondernemers Podcast
  • Groeivoer voor ondernemers

 

Podcast voor kinderen

Er zijn verschillende podcasts gemaakt voor kinderen. Je hebt verschillende verhalen voor kinderen om naar te luisteren overdag, tijdens de vakantie en ook voor het slapen gaan. Enkele voorbeelden van podcasts voor kinderen zijn:

  • De Lavezzi Mysteries
  • De Zoete Zusjes Vakantiepodcast
  • Korte Luisterverhalen voor kinderen 4+
  • Korte Luisterverhalen voor kinderen 7+
  • Bedtijdverhalen voor kinderen.

Naast deze podcasts zijn er ook informatieve podcasts van bijvoorbeeld het NOS Jeugdjournaal of Het Klokhuis. Ook is er de podcast: Sterrin’s Dierenencyclopedie.

Geld verdienen op andere manieren: praktische tips en tools

Mocht je naast het geld verdienen met podcasts ook op andere manieren geld willen verdienen, dan staan er op Unschooled meerdere videoseries voor je klaar:

 

Als je interesse hebt, dan kun je je hier aanmelden.

En mocht je nog vragen hebben over deze blog (of Unschooled), stuur me gerust een bericht.

Heel veel succes met je podcastavontuur!

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-