Word gratis lid van Unschooled

Voor een
 
gezond leven

Geld verdienen met schrijven: praktische tips en tricks [2024]

geld verdienen Jan 19, 2024
Geld verdienen met schrijven

Heb jij altijd al je passie voor schrijven willen omzetten in een extra zakcentje? Dan ben je hier aan het juiste adres. Geld verdienen met schrijven is niet alleen mogelijk, maar het biedt ook talloze mogelijkheden om je creativiteit te uiten en tegelijkertijd net even wat meer bij te verdienen. In deze blogpost ontdek je diverse manieren om online geld te verdienen met schrijven, allemaal manieren om op een toegankelijke manier online bij te klussen. Voor je het weet boek ook jij succes met je online schrijfavontuur!

(PS: wil je ook geld verdienen op andere manieren en deelnemen aan de Cashback Challenge? Lees dan de informatie aan het eind van deze blog.)

 

Geld verdienen met artikelen schrijven

Geld verdienen met schrijven is echt niet zo lastig als je zou denken. Een van de meest toegankelijke opties is om artikelen te schrijven. Hier kan je aan allerlei verschillende artikelen denken zoals bijvoorbeeld een regulier artikel voor een tijdschrift maar ook aan een column. Om hier succes in te boeken is het wel van cruciaal belang om rekening te houden met een aantal belangrijke dingen:

  • Kies je niche: Kies altijd een onderwerp waar je gepassioneerd over bent en waar vraag naar is. Hier kan je denken aan lifestyle, reizen, technologie of andere interessegebieden.
  • Onderzoek de markt: Bekijk populaire Nederlandstalige websites en tijdschriften om te begrijpen welke onderwerpen goed worden ontvangen. Dit helpt je om je content aan te passen aan de behoeften van de Nederlandstalige lezers. Liever internationaal? Ga dan op zoek naar bronnen uit het buitenland om te bestuderen.
  • Bouw een portfolio: Creëer een portfolio met voorbeelden van je schrijfwerk. Dit helpt potentiële opdrachtgevers een idee te krijgen van je schrijfstijl en vaardigheden.

 

Geld verdienen met een boek schrijven

Online geld verdienen met schrijven is natuurlijk ook mogelijk middels een eigen boek. De stappen die hiervoor nodig zijn, lijken sterk op die van hierboven, alleen zitten er een aantal kleine verschillen in:

  • Kies je genre: Bepaal het genre van je boek, of het nu fictie, non-fictie, roman, thriller, of kinderboek is. Richt je op iets waar je passie ligt als je echt succes wilt boeken.
  • Stel een schrijfschema op: Plan regelmatige schrijfsessies in om gestaag aan je boek te werken. Discipline is essentieel bij het schrijven van een boek.
  • Redigeer en perfectioneer: Zodra je eerste versie klaar is, neem je de tijd om je werk te redigeren en te verbeteren. Overweeg feedback van proeflezers om de kwaliteit te verhogen.
  • Publiceer en promoot: Ontdek de mogelijkheden voor publicatie en promoot je boek online en offline. Maak gebruik van sociale media en lokale evenementen om je boek onder de aandacht te brengen.

Online geld verdienen met blogs schrijven

Blogs schrijven is ook een prima manier om geld te verdienen met schrijven. Bij websites als WordPress, Blogger of Medium kun je terecht om je blogs te hosten. Het leuke aan blogs is natuurlijk dat je ook hier alle kanten op kunt en dat je over vrijwel alle onderwerpen kunt schrijven. Om veel geld te verdienen met schrijven binnen de blogwereld zijn de volgende tips van belang:

  • Ontwikkel een contentstrategie: Plan de onderwerpen van je blogs en maak een contentkalender. Consistentie is namelijk super belangrijk voor het opbouwen van lezerspubliek.
  • Optimaliseer voor zoekmachines (SEO): Leer de basisprincipes van SEO om ervoor te zorgen dat je blogs gemakkelijk gevonden worden door zoekmachines. Gebruik relevante zoekwoorden in je teksten. Op Unschooled staat ook een SEO cursus.
  • Verdien met je blog: Onderzoek mogelijkheden voor het verdienen van geld zoals advertenties, gesponsorde inhoud en affiliate marketing. Bouw relaties op met bedrijven die passen bij je blogniche.

Je kunt trouwens ook affiliate worden van Unschooled en blogs schrijven met affiliatelinks erin om zo geld te verdienen. Bekijk deze pagina voor meer informatie en 5 praktische tips om meer geld te verdienen als affiliate.

 

Geld verdienen met het schrijven van reviews

Het schrijven van gedetailleerde en eerlijke reviews is dé sleutel tot succes om het vertrouwen van jouw lezers (of die van bedrijven) te winnen en om geld te verdienen met schrijven. Geloofwaardigheid is cruciaal bij het verdienen van geld met reviews, wees je hier goed van bewust als je hiervoor kiest. Hierbij nog enkele tips die van belang kunnen zijn:

  • Word een productexpert: Kies een niche waarin je geïnteresseerd bent en word een expert in dat gebied. Bedrijven zijn eerder geneigd om samen te werken met experts.
  • Werk samen met bedrijven: Benader bedrijven met de vraag of ze geïnteresseerd zijn in het ontvangen van een review. Dit kan leiden tot betaalde samenwerkingen en gratis producten.
  • Wees transparant: Als je de reviews zelf gaat gebruiken, maak dan altijd duidelijk wanneer een review gesponsord is. Transparantie versterkt het vertrouwen van je publiek.

 

Geld verdienen met liedjes schrijven

Als je heel creatief bent zou je er over na kunnen denken om liedjes te schrijven om op die manier geld te verdienen met schrijven. Houd wel rekening met het feit dat dit een van de meest ingewikkelde manieren is om via je pen aan je geld te komen. Ondanks dat hebben we hier een aantal goede tips voor je:

  • Netwerk in de muziekindustrie: Maak connecties met lokale artiesten, producers en muzieklabels. Het opbouwen van relaties kan leiden tot betaalde opdrachten.
  • Bied je diensten aan: Maak een portfolio van je songteksten en bied je diensten aan via online platforms of lokale evenementen. Laat zien wat je te bieden hebt.
  • Diversifieer je aanbod: Schrijf niet alleen liedjes, maar overweeg ook jingles, reclameteksten en andere muzikale content. Een divers portfolio vergroot je kansen op inkomsten.

Geld verdienen met website teksten schrijven

Vandaag de dag zijn er ontzettend veel lokale bedrijven die behoefte hebben aan professioneel geschreven website teksten. Dit kunnen start-ups, MKB's of zelfstandige ondernemers zijn. Door rekening te houden met de volgende tips is online geld verdienen met schrijven echt niet zo lastig als je denkt: 

  • Toon voorbeelden van je werk: Laat potentiële klanten voorbeelden zien van je geschreven website teksten. Dit kan in je portfolio op je eigen website of via online platforms.
  • Houd rekening met SEO: Begrijp de basis van SEO om teksten te produceren die niet alleen lezers aanspreken, maar ook zoekmachines.
  • Bied pakketten aan: Overweeg het aanbieden van pakketten voor webteksten, inclusief SEO-optimalisatie en eventuele revisies. Dit maakt het voor klanten gemakkelijker om met je samen te werken.

 

Of je nu kiest voor het schrijven van artikelen, boeken, blogs, reviews, liedjes of website teksten, geld verdienen met schrijven biedt eindeloze mogelijkheden. Vergeet niet dat kwaliteit altijd voorop moet staan en dat het opbouwen van een solide reputatie de sleutel is tot langdurig succes. Door leuke teksten te schrijven en doorzettingsvermogen te kweken is het absoluut mogelijk om succes te boeken in de wereld van het online schrijverschap.

Geld verdienen op andere manieren: praktische tips en tools

Mocht je naast het geld verdienen met schrijven ook op andere manieren geld willen verdienen, dan staan er op Unschooled meerdere videoseries voor je klaar:

 

Als je interesse hebt, dan kun je je hier aanmelden.

En mocht je nog vragen hebben over deze blog (of Unschooled), stuur me gerust een bericht.

Heel veel succes met je schrijfavontuur!

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-