Hondentraining online: praktische tips van een hondentrainer
Oct 16, 2024Heb je ooit geprobeerd je hond nieuwe trucs te leren, maar het leek alsof je geen vooruitgang boekte? Het kan soms echt frustrerend zijn. Honden zijn slim, maar ze hebben de juiste begeleiding nodig om te begrijpen wat we van hen willen.
Hier komt de online hondentraining goed van pas. Het is een feit dat honden die regelmatig trainen, gelukkiger en gezonder zijn. In dit artikel delen we praktische tips rechtstreeks van een ervaren hondentrainer.
Met deze tips kun je de band met je hond versterken en samen plezier beleven tijdens het leerproces.
Samenvatting
- Wees altijd consistent en geduldig met je hond.
- Beloon je hond snel na goed gedrag, zodat hij begrijpt wat goed is.
- Houd trainingssessies kort om de aandacht van je hond vast te houden.
- Let op de signalen van je hond om zijn behoeften te begrijpen.
- Kies het juiste voedsel voor je hond en weet wat giftig voor hem is.
Basisprincipes van hondentraining
Enkele basisprincipes van hondentraining zijn onder andere consistentie en geduld. In de cursus op Unschooled behandelen we nog veel meer.
Mocht je overigens liever een cursus bij jou in de buurt doen, bekijk dan ons overzicht met puppy cursussen in de buurt.
Belang van consistentie
Consistent zijn is heel belangrijk bij hondentraining, want honden hebben routine nodig. Ze voelen zich veilig als ze weten wat er van hen verwacht wordt.
Als je elke keer dezelfde regels en commando's gebruikt, snapt je hond beter wat je van hem wilt. Dit maakt het leren makkelijker en sneller.
Belang van geduld
Geduld is heel belangrijk bij hondentraining. Soms leert een hond snel, soms duurt het langer. Elke hond is anders. Als je snel boos wordt, kan je hond bang of verward raken. Dat maakt leren moeilijker.
Je moet rustig blijven, ook als iets niet meteen lukt. Denk eraan, oefening baart kunst. Met tijd en geduld gaat je hond zeker vooruit. Zo bouw je ook een sterke band op.
Praktische trainingstips van een hondentrainer
Zorg voor een goed humeur tijdens de trainingssessies. Gebruik een duidelijk beloonwoord en beloon met timing en precisie. Maak de trainingssessies kort maar krachtig.
Zorg voor een goed humeur
Een goed humeur is belangrijk bij hondentraining. Honden voelen je stemming aan. Als je blij en rustig bent, leert jouw hond beter.
Je hond merkt het als je gefrustreerd of boos bent. Dit kan hem bang maken. Probeer altijd kalm te blijven, ook als het even niet gaat zoals je wilt. Zo blijft de training leuk voor jullie beiden.
Gebruik een duidelijk beloonwoord
Het is belangrijk om je hond te belonen wanneer hij iets goed doet. Gebruik een kort, duidelijk en consistent beloonwoord, zoals "Goed zo!" of "Bravo!" Dit helpt je hond te begrijpen dat hij iets goed heeft gedaan en versterkt het gewenste gedrag.
Zorg ervoor dat je dit beloonwoord telkens op dezelfde manier en met enthousiasme gebruikt, zodat je hond het positief associeert met zijn acties. Dat kan ook met een hoge toon zijn.
Als je juist een woord wilt gebruiken om aan te geven dat de hond iets niet mag doen, kun je ook een eenvoudig woord gebruiken zoals "Nee!". Dat mag je dan ook best streng zeggen, alsof je de moederhond bent, zodat het qua woord en toon duidelijk is dat de hond iets niet mag.
Beloon met timing en precisie
Beloon je hond onmiddellijk als hij het gewenste gedrag vertoont. Gebruik een beloning, zoals een traktatie of aai, direct nadat de hond de opdracht heeft uitgevoerd. Dit helpt je hond te begrijpen waarvoor hij is beloond en versterkt het gewenste gedrag.
Het is belangrijk om de beloning snel te geven, zodat je hond de connectie legt tussen zijn actie en de beloning. Op deze manier zal hij het gewenste gedrag vaker herhalen.
Als je te lang wacht met belonen, kan de hond verward raken over waarvoor hij wordt beloond. Dit maakt het voor hem moeilijker om te begrijpen wat van hem wordt verwacht tijdens de training.
Maak de trainingssessies kort maar krachtig
Wanneer je jouw hond traint, houd de sessies kort. Dit helpt bij het vasthouden van de aandacht van je hond. Lange sessies kunnen verveling veroorzaken. Korte en energieke sessies zorgen ervoor dat je hond gemotiveerd blijft om te leren.
Zorg ervoor dat de training leuk blijft voor jou en je harige vriend. Je kunt beter twee keer per dag tien minuten trainen dan één keer per dag een half uur. Kortere trainingen zijn effectiever en zorgen voor betere resultaten.
Onderdelen van de online hondentraining
Hieronder volgen er enkele onderwerpen die tijdens de online hondentraining behandeld zullen worden.
- De signalen van je hond, welk voedsel wel en niet geschikt is
- In hoeverre je de bench wel of niet moet gebruiken
- Hoeveel tijd en geld je nodig hebt
- Veelvoorkomende problemen en misverstanden.
De signalen van je hond
Let goed op de lichaamstaal van je hond. Let op oren, staart en ogen. Een kwispelende staart betekent niet altijd blije hond. Overdreven likken of gapen kan stress betekenen. Ontdek de signalen van je hond en reageer op de behoeften van je huisdier.
Welk voedsel wel en niet geschikt is
Het is belangrijk om te weten wat veilig is voor je harige vriend en wat niet. Hier volgen enkele voorbeelden:
- Geef ze hoogwaardige, uitgebalanceerde voeding.
- Zorg dat het voer afgestemd is op hun levensfase en grootte.
- Laat ze nooit chocolade, druiven of noten eten, want deze zijn giftig voor honden.
- Veel honden genieten van vlees, rijst en groenten.
- Geef ze geen gekruid voedsel. Dit kan hun maag van streek maken.
Als je twijfelt over bepaalde voedingsmiddelen, raadpleeg dan altijd een dierenarts.
In hoeverre je de bench wel of niet moet gebruiken
De beslissing om een bench te gebruiken hangt af van de behoeften van je hond. Een bench kan handig zijn bij zindelijkheidstraining en als veilige plek voor je hond. Het is belangrijk om de bench op een positieve manier te introduceren, zodat je hond het als een comfortabele en veilige plek beschouwt.
Een bench mag nooit gebruikt worden als strafplaats voor je hond. Zorg ervoor dat de bench groot genoeg is voor je hond om comfortabel te staan, liggen en draaien. Het is essentieel om de hond nooit voor lange periodes in de bench te laten zonder toezicht.
Hoeveel tijd en geld je nodig hebt
Voor online hondentraining moet je verwachten dat het tijd en geld kost. Een online cursus kan tussen de 100 en 300 euro kosten voor een basisprogramma. Bij Unschooled krijg je voor 1 euro 7 dagen lang toegang tot een cursus door vakexpert Jill van Tiggelen. De training neemt meestal 4 tot 8 weken in beslag, met dagelijkse sessies van ongeveer 30 minuten. Op Unschooled krijg je de meest belangrijke informatie mee in ongeveer 1,5 uur.
Houd ook rekening met extra tijd voor opvolgoefeningen om de training te versterken. Het is belangrijk om te onthouden dat consistentie en geduld essentieel zijn bij het trainen van je hond.
Veelvoorkomende problemen en misverstanden
Nu we hebben besproken hoeveel tijd en geld je nodig hebt voor online hondentraining, is het belangrijk om een aantal veelvoorkomende problemen en misverstanden aan te pakken. Vaak komt het voor dat hondenbezitters moeite hebben met het interpreteren van de signalen van hun hond.
Dit kan leiden tot verwarring en frustratie tijdens de training. Ook ontstaan er vaak misverstanden over welk voedsel geschikt is voor beloningen en welk voedsel niet. Daarnaast heerst er onduidelijkheid over wanneer en in hoeverre je de bench moet gebruiken tijdens de training.
Al deze punten kunnen zorgen voor onzekerheid en verminderde effectiviteit van de training, dus het is belangrijk om hier goed over geïnformeerd te zijn.
Op zoek naar een (bijna gratis) online hondentraining?
Het trainen van een hond kan soms frustrerend zijn, maar met de juiste begeleiding kan het zowel leuk als effectief zijn. Consistentie, geduld en korte, krachtige trainingssessies zijn hierbij essentieel, evenals een goed begrip van de lichaamstaal en voedingsbehoeften van je hond.
Tijdens de (bijna gratis) online hondentraining op Unschooled, verzorgd door Jill van Tiggelen, leer je hoe dat moet. Jill is hondentrainer (of met een mooi woord kynologisch instructeur) bij Raise Your Dog, het bedrijf dat ze zelf heeft opgezet. Ze is opgegroeid tussen de dieren, en dan met name Australian Shepherds en paarden. Via haar bedrijf biedt ze allerlei trainingen aan op locatie, en ook een online cursus.