Ontdek de beste versie van jezelf

Ontdek de beste
f
versie van jezelf

13 tekenen dat je een andere baan moet zoeken

cursus passie zingeving Feb 12, 2025
Tekenen dat je een andere baan moet zoeken

Voel je je dagelijks moe, gestrest of ongeïnspireerd wanneer je naar je werk gaat? Misschien is het tijd om na te denken over een nieuwe stap in je carrière. Veel mensen blijven te lang in een baan waar ze niet gelukkig zijn. Vaak negeren we de subtiele signalen van ons lichaam en onze intuïtie, terwijl die signalen juist essentieel zijn. Ze vertellen ons dat er iets niet klopt.

Misschien herken je het gevoel van vastzitten, zonder doorgroeimogelijkheden, of merk je dat je 's ochtends met moeite uit bed komt. Je merkt dat je werk niet langer voldoening geeft en dat je prestaties eronder lijden. Dit zijn geen toevallige symptomen — ze wijzen erop dat het tijd is voor verandering. Maar hoe weet je zeker dat je niet op de juiste plek zit?

In dit artikel helpen we je de tekenen te herkennen dat het tijd is voor iets nieuws. We geven tips over wat je kunt doen. Lees verder, ontdek de 13 signalen die erop wijzen dat het tijd is voor verandering en leer hoe je de stap kunt zetten naar een baan die écht bij je past. Je verdient een carrière waar je energie van krijgt! 

 

Samenvatting

  • Als je elke dag moe en gestrest voelt, is dat een teken om een andere baan te zoeken.
  • Lichamelijke klachten zoals hoofdpijn en slecht slapen kunnen wijzen op te veel stress van werk.
  • Gevoelens van vastzitten en geen doorgroeimogelijkheden hebben, tonen aan dat je baan niet meer past.
  • Stress op het werk kan leiden tot ruzies thuis.
  • Luister naar je onderbuikgevoel als je denkt dat je niet op de juiste plek zit.

 

Tekenen dat je een andere baan moet zoeken

Veel mensen blijven te lang hangen in een baan die niet meer past bij wie ze zijn of waar ze naartoe willen. Waarom? Omdat verandering spannend is, en de onzekerheid over een nieuwe stap kan verlammend werken. Maar hoe weet je of het echt tijd is voor een andere baan? Daar zijn duidelijke tekenen voor.

In deze alinea bespreken we dertien veelvoorkomende signalen die aangeven dat het misschien tijd is om na te denken over een nieuwe stap in je carrière. We kijken naar de fysieke en mentale impact van een baan die niet goed voelt, zoals stress, een gebrek aan uitdaging of een gevoel van ontevredenheid.

Ook behandelen we hoe je kunt luisteren naar je innerlijke stem en wat je eraan kunt doen als je merkt dat je op de verkeerde plek zit.

 

Je voelt je continu uitgeput en gestrest

Voel je je elke dag moe en gestresst door je werk? Weet je niet wat je wil? Dat is een teken dat er iets niet goed zit. Werk kan soms lastig zijn, maar het zou je niet elke dag uitgeput moeten maken. Als je vaak stress voelt, kan dit slecht zijn voor je gezondheid.

Luister naar je innerlijke stem wanneer je huidige baan niet goed voelt. Het is belangrijk om gelukkig te zijn in wat je doet. Een baan die te veel stress geeft, is misschien niet de juiste plek voor jou. 

 

Je ervaart lichamelijke klachten zoals hoofdpijn of slecht slapen

Hoofdpijn en slecht slapen zijn tekenen dat er iets niet klopt.  Als je vaak met deze klachten opstaat, luister dan naar je lichaam. Je lichaam probeert je iets duidelijk te maken. Je lichaam reageert misschien op stress van het werk. Dit is niet goed voor je gezondheid.

Het is belangrijk om actie te ondernemen als je baan tegenvalt en deze klachten geeft. Zoek hulp of praat met iemand over hoe je je voelt, want je gezondheid is het belangrijkst.

 

Je bent vaak aan het ruziën met je partner of anderen

Ruzie met je partner of anderen kan een teken zijn dat je niet gelukkig bent op je werk. Misschien neem je de stress van je baan mee naar huis. Dit zorgt voor meer problemen thuis.

Het is belangrijk om dit serieus te nemen. Stress van je werk moet niet je persoonlijke relaties slechter maken. Als je merkt dat je sneller boos wordt op anderen, kan dit komen door ontevredenheid in je werk

 

Je komt 's ochtends met moeite uit bed

Het is moeilijk voor je om 's ochtends uit bed te komen. Misschien voel je je uitgeput en gestrest. Als dit vaak gebeurt, is het belangrijk om naar de oorzaken van deze gevoelens te kijken. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan verandering.

Luister naar deze signalen en zoek naar manieren om je professionele leven te verbeteren, zodat elke dag opstaan minder moeite kost. Overweeg hoe je je ochtenden energieker kunt beginnen in een werkomgeving die beter bij je past.

 

Je hebt het gevoel dat je vastzit en geen doorgroeimogelijkheden hebt

Voel je je vastgeroest in je baan en zie je geen kansen om door te groeien? Dit kan een teken zijn dat het tijd is voor iets nieuws. Als je geen perspectief ziet voor ontwikkeling, kan dat je energie wegnemen en demotiverend werken.

Het is belangrijk om te streven naar groei en nieuwe kansen om te leren en te verbeteren. Als dat ontbreekt, kan het tijd zijn om verder te kijken naar andere mogelijkheden die wel groeipotentieel bieden.

  

Je doet alleen nog het minimale op je werk

Je doet bijna niets meer op je werk en functioneert op de automatische piloot. Het voelt alsof je vastzit en geen uitdaging meer hebt. Het kan zijn dat je motivatie is verdwenen, en dat kan zich uiten in een gevoel van onverschilligheid of zelfs frustratie.

Misschien betrap je jezelf erop dat je vaker afgeleid bent, geen zin hebt in vergaderingen, of belangrijke taken uitstelt. Dit kan leiden tot een sleur waarin je steeds minder voldoening haalt uit wat je doet. Herken je dit gevoel? Dan is het misschien tijd om te onderzoeken wat je nodig hebt om weer energie en plezier in je werk te vinden.

Soms kan een open gesprek met je leidinggevende of collega’s helpen, of het maken van een plan om nieuwe uitdagingen op te zoeken, binnen of buiten je huidige werkplek.

 

Je voelt geen plezier, motivatie en uitdaging

Je mist plezier, motivatie en uitdaging in je werk. Het kan lastig zijn om naar het werk te gaan en je voelt je niet enthousiast. Dit kan invloed hebben op je prestaties en welzijn. Het is belangrijk om na te denken over wat jou echt motiveert en gelukkig maakt in een baan.

Soms kan het vinden van een nieuwe baan die beter bij je past, ervoor zorgen dat je weer plezier, motivatie en uitdaging ervaart in je werk. Het is essentieel om naar je gevoel te luisteren en stappen te ondernemen die jouw professionele leven positief beïnvloeden.

 

Je bent blij als de werkdag of werkweek er weer op zit

Als je elke dag blij bent als je werk voorbij is, kan dat een teken zijn dat je iets mist in je huidige baan. Misschien voel je geen voldoening of heb je het gevoel dat je werk niet meer aansluit bij je persoonlijke doelen of waarden.

Je kijkt voortdurend uit naar het einde van de dag of week en haalt je energie vooral uit dingen buiten je werk. Dit kan een signaal zijn dat het tijd is om te reflecteren op wat je echt wilt. Denk na over wat je energie geeft en wat je zou willen veranderen. Misschien is het een kwestie van meer uitdaging zoeken, andere verantwoordelijkheden oppakken of zelfs een compleet nieuwe richting inslaan.

 

Je voelt je niet gehoord door je collega's of leidinggevende

Je voelt je niet gehoord door je collega's of leidinggevende, en dat kan zorgen voor frustratie of het gevoel dat je er niet toe doet. Het kan zijn dat je ideeën of meningen worden genegeerd, wat je motivatie en betrokkenheid flink kan aantasten. Dit kan leiden tot een gevoel van isolatie of zelfs onzekerheid over je waarde binnen het team.

Als dit vaak gebeurt, is het belangrijk om na te denken over hoe je dit kunt aanpakken. Misschien kun je het gesprek aangaan met je leidinggevende of een collega die je vertrouwt om te bespreken hoe je meer gehoord kunt worden. Als je merkt dat deze situatie niet verandert, kan het een teken zijn dat je misschien beter tot je recht komt in een werkomgeving waar jouw stem wel op waarde wordt geschat.

 

Je voelt je niet gewaardeerd

Je voelt je niet gewaardeerd door je leidinggevende of collega’s, en dat kan zwaar wegen op je motivatie en werkplezier. Het lijkt alsof je harde werk, inzet en toewijding niet worden opgemerkt of erkend, en dat kan ervoor zorgen dat je je minder betrokken voelt.

Waardering is een belangrijke pijler voor een gezonde werkomgeving; het motiveert, geeft energie en zorgt ervoor dat je met plezier je werk doet. Als je dit gevoel herkent, is het goed om te reflecteren op wat je nodig hebt om je wél gewaardeerd te voelen.

Misschien kun je aangeven wat jij belangrijk vindt in je samenwerking of feedbackmomenten. Als er geen verandering komt, is het belangrijk om te zoeken naar een werkomgeving waar jouw inzet écht wordt gezien en erkend, en waar je je gewaardeerd voelt om wie je bent en wat je bijdraagt.

 

Je hebt het gevoel dat je niet helemaal jezelf kunt zijn op je werk

Je voelt je niet op je gemak op het werk. Het lijkt alsof je een masker moet dragen en niet echt jezelf kunt zijn. Misschien voel je de druk om aan bepaalde verwachtingen te voldoen, anders te reageren dan je zou willen, of aspecten van jezelf te verbergen. Dit kan zorgen voor stress, frustratie en een gevoel van afstand tussen jou en je collega's.

Het is belangrijk om in een werkomgeving te zijn waar je authentiek kunt zijn, waar je jezelf kunt laten zien zonder oordeel en waar je je vrij voelt om je mening te delen en jezelf uit te drukken. Als je merkt dat dit in je huidige werkomgeving niet lukt, kun je overwegen om het gesprek aan te gaan met een leidinggevende of HR, of te reflecteren op wat je nodig hebt om je wél op je gemak te voelen.

Uiteindelijk verdien je een werkplek waar je helemaal jezelf kunt zijn en waar jouw unieke kwaliteiten worden gewaardeerd.

 

Je voelt geen verbinding met de missie of visie van het bedrijf

Als je je niet verbonden voelt met wat het bedrijf probeert te bereiken, is dat een teken dat je een andere baan moet overwegen. Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven als je niet in lijn bent met waar het bedrijf naartoe wil.

Als de doelen en waarden van het bedrijf niet overeenkomen met die van jou, zit je waarschijnlijk niet op de juiste plek. Dit kan leiden tot gevoelens van vervreemding en ontevredenheid op het werk.

 

Je hebt diep van binnen het gevoel dat je niet op de juiste plek zit

Als je diep van binnen voelt dat je niet op de juiste plek zit, is het belangrijk om dat gevoel serieus te nemen. Vaak negeren we dit gevoel, maar het kan een teken zijn dat je huidige baan niet bij je past.

Luister naar je intuïtie en overweeg of het tijd is om op zoek te gaan naar een baan die beter bij je past. Het is normaal om af en toe ontevreden te zijn over je werk, maar als dit gevoel dieper ligt en constant aanwezig is, is het belangrijk om actie te ondernemen.

 

Mijn huidige baan valt tegen: wat nu?

Het is zwaar om moeite te hebben met je huidige baan. Als je merkt dat je je uitgeput en gestrest voelt, als je geen plezier of motivatie meer ervaart, kan het tijd zijn om na te denken over een verandering.

Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je vastzit, geen doorgroeimogelijkheden hebt of niet gewaardeerd wordt. Als dit herkenbaar is, dan is het belangrijk om te onderzoeken wat voor soort verandering je wilt en welke stappen je kunt zetten om dat te bereiken.

Het kan betekenen dat je hulp zoekt bij loopbaanontwikkeling of het verkennen van andere carrièreopties.

 

Mijn nieuwe baan valt tegen: wat nu?

Voel je je teleurgesteld in je nieuwe baan? Het is oké om te erkennen dat het misschien niet de juiste fit is en het waard is om naar iets anders uit te kijken. Luister naar je intuïtie en onderzoek je opties om een werkomgeving te vinden die beter aansluit bij jouw behoeften en vaardigheden.

Als je een nieuwe baan overweegt, is het belangrijk om te luisteren naar je onderbuikgevoel. Als iets niet goed aanvoelt, moet je dat serieus nemen. Je onderbuikgevoel kan je vertellen of een baan echt bij je past.

Het kan subtiele signalen oppikken die je bewustzijn misschien nog niet heeft opgemerkt. Wees dus alert op hoe je je voelt bij het idee van een nieuwe baan. Je intuïtie kan soms meer weten dan je denkt.

 

Het ondernemersleven valt tegen: wat nu?

Het ondernemerschap wordt vaak gepresenteerd als de ultieme weg naar vrijheid, autonomie en succes. Maar de realiteit kan anders aanvoelen. Soms valt het ondernemersleven tegen, en dat is volkomen normaal. Je werkt hard, maar de resultaten blijven uit. Je voelt je overweldigd door de eindeloze takenlijst, twijfelt aan je eigen kunnen en vraagt je af of je de juiste keuzes hebt gemaakt.

Wanneer het ondernemersleven tegenvalt, is het belangrijk om te evalueren wat er precies misgaat. Is het je strategie, je aanbod of je manier van werken? Misschien worstel je met het stellen van prioriteiten of voel je je eenzaam in je ondernemerschap. Wat de reden ook is, je bent niet alleen. Veel ondernemers maken dit mee.

Een goede eerste stap is om met een mentor, coach of ervaren ondernemer te praten. Zij kunnen je nieuwe inzichten geven en helpen om blinde vlekken te ontdekken. Een frisse blik van buitenaf kan de sleutel zijn om weer in beweging te komen. Durf om hulp te vragen en wees bereid om kritisch naar jezelf en je bedrijf te kijken.

Daarnaast is het belangrijk om naar je eigen welzijn te kijken. Ondernemen vraagt veel van je, zowel fysiek als mentaal. Burn-outklachten onder ondernemers komen vaker voor dan je denkt. Zorg ervoor dat je ook rustmomenten inbouwt en ruimte maakt voor reflectie. Soms is even afstand nemen van je bedrijf de beste manier om heldere inzichten te krijgen.

  

Ontdek de baan die jou gelukkig maakt met deze bijna gratis cursus

Je werk zou je moeten inspireren, uitdagen en energie geven — niet uitputten. Als je merkt dat je motivatie weg is, je jezelf niet kunt zijn of je geen groei ziet, is het tijd om actie te ondernemen. De eerste stap is luisteren naar je intuïtie. Vaak weet je diep van binnen al dat er iets niet klopt. Maar weten dat je iets anders wilt, betekent niet dat je meteen weet wat dat is.

Dit is waar extra hulp van pas kan komen. Een effectieve manier om je passie te (her)ontdekken en richting te geven aan je carrière is door middel van een cursus die speciaal is ontworpen om je te helpen je drijfveren te vinden. Een goede optie hiervoor is de cursus “Je Passie Vinden” van Unschooled, verzorgd door Bas Smeets.

Blijf niet hangen in een baan die je ongelukkig maakt. Neem de regie over je carrière en ontdek wat je écht wilt. Met de begeleiding van Bas Smeets kun je de tools krijgen die je nodig hebt om helderheid te krijgen, je passie te vinden en een baan te creëren waar je voldoening uit haalt. Het is nooit te laat om voor je eigen geluk te kiezen.

Luister naar je intuïtie, neem de eerste stap en bouw aan een toekomst waarin je energie krijgt van je werk. Je verdient het!

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een f
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Proefperiode van 7 dagen voor € 1,-
  • Op ieder moment eenvoudig & zelfstandig opzeggen
  • Community om te praten met gelijkgestemden en vragen te stellen
  • Online masterclasses met vakexperts
  • Direct toepasbare videoseries
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • BONUS #1
    Cashback Challenge
  • BONUS #2:
    Onze digitale Kennis Kluis
Meer informatie over Unschooled

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Proefperiode van 7 dagen voor € 1,-
  • Op ieder moment eenvoudig & zelfstandig opzeggen
  • Community om te praten met gelijkgestemden en vragen te stellen
  • Online masterclasses met vakexperts
  • Direct toepasbare videoseries
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • BONUS #1
    Cashback Challenge
  • BONUS #2:
    Onze digitale Kennis Kluis
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Meer informatie over Unschooled