Word gratis lid van Unschooled

Voor een
 
gezond leven

Vader worden voor dummies: een handboek voor aanstaande vaders

cursus zwangerschap Oct 04, 2024
Vader worden voor dummies

Gefeliciteerd, je staat op het punt vader te worden! Dit avontuur brengt zo veel vragen en onzekerheden met zich mee. Hoe bereid je je voor op het vaderschap? Wat moet je regelen voordat de kleine er is? Geen paniek, je bent niet alleen in deze reis. Elk jaar staan duizenden mannen voor hetzelfde moment.

Een interessant feit: wist je dat de manier waarop je je als vader gedraagt vanaf dag één een enorme impact heeft op de ontwikkeling van je kind? Ja, echt waar! Dus, jouw rol is super belangrijk.

In deze blog geven we handige vaderschap voor dummies tips. Van de voorbereiding van het vaderschap tot wat te doen als je bijna vader wordt. Met praktische adviezen en echte verhalen maken we je klaar voor deze mooie rol.

Op Unschooled vind je een cursus vader worden voor dummies, gegeven door ervaringsdeskundige Bert van Asperen, zodat jij je goed kan voorbereiden op de komst van de kleine.

 

Samenvatting

  • Bereid je voor op het vaderschap door te luisteren, leren en praktische zaken te regelen.
  • Zorg voor financiële bescherming van je kind met verzekeringen, een testament en een spaarrekening.
  • Maak tijd vrij voor je relatie voordat de baby er is en bouw een ondersteunend netwerk op.
  • Leer over zwangerschap en ouderschap door cursussen te volgen en boeken te lezen.

 

Vader worden voor dummies: praktische tips

Hieronder ontdek je wat je moet regelen en hoe je je kunt voorbereiden op het vaderschap.

 

Voorbereiding op het vaderschap

Voorbereiding op het vaderschap begint met luisteren en leren.

  1. Creëer een ondersteunend netwerk - Praat met andere vaders, zoek steun bij familie en vrienden.
  2. Bezoek de verloskundige - Ga mee naar afspraken, leer meer over de zwangerschap.
  3. Maak tijd voor jullie relatie - Plan qualitytime samen voordat de baby er is.
  4. Bereid je financieel voor - Overweeg kosten zoals verzekeringen, kinderopvang etc.
  5. Duik in de praktijk - Volg een cursus voor aanstaande vaders, lees boeken over het ouderschap.
  6. Zoek boeken, praat met andere vaders en volg cursussen. Dit helpt je nuttige tips te verzamelen. Je leert bijvoorbeeld hoe je een baby vasthoudt, verschoont en in bad doet.
  7. Begin met het regelen van praktische zaken zoals de babykamer, kinderwagen en autostoeltje. Zorg dat je weet wat je moet kopen en doe dit samen met je partner. Dit maakt de voorbereiding op het vaderschap minder stressvol.

 

Vader worden van een zoon

Het voorbereiden op het vaderschap van een zoon kan een uitdagende tijd zijn. Hier zijn enkele praktische stappen om je goed voor te bereiden:

  1. Educatie en informatie: Lees boeken en volg cursussen over opvoeding, specifiek gericht op jongens. Begrijp de unieke ontwikkelingsbehoeften en gedragskenmerken van jongens om beter voorbereid te zijn op hun groei en uitdagingen.
  2. Gezamenlijke planning: Bespreek met je partner verwachtingen en opvoedingsstijlen. Zorg ervoor dat jullie op één lijn zitten over zaken als discipline, voeding, en dagelijkse routines. Samen een plan opstellen versterkt de samenwerking en vermindert stress.
  3. Financiële voorbereiding: Maak een budget voor de komst van je zoon. Denk aan kosten voor babybenodigdheden, kinderopvang, en toekomstige uitgaven zoals onderwijs. Het opzetten van een spaarrekening kan financiële zekerheid bieden.
  4. Creëer een veilige omgeving: Bereid de kinderkamer voor met alle essentiële spullen zoals een wieg, kleding, en veiligheidsvoorzieningen. Zorg ervoor dat je huis kindveilig is door scherpe voorwerpen en gevaarlijke stoffen buiten bereik te houden.
  5. Emotionele voorbereiding: Vat je emoties samen en bespreek eventuele zorgen met je partner of een mentor. Het vaderschap brengt veel veranderingen met zich mee, dus het is belangrijk om emotioneel sterk en ondersteunend te zijn.
  6. Netwerk en ondersteuning: Maak verbinding met andere vaders of sluit je aan bij oudergroepen. Dit biedt een steunnetwerk waar je ervaringen kunt delen en advies kunt krijgen.

Door deze praktische stappen te volgen, kun je zelfverzekerd en voorbereid beginnen aan je vaderschap van een zoon :) 

 

Vader worden van een dochter

Naast de bovenstaande tips die ook relevant zijn voor het krijgen van een dochter, hier nog een paar:

  1. Emotionele verbinding opbouwen: Je kunt al vanaf de geboorte een sterke band opbouwen door tijd met haar door te brengen, haar vasthouden en haar troosten.

  2. Zorgzaamheid tonen: Leer de fijne kneepjes van babyverzorging zoals luiers verschonen en haar troosten. Deze vroege momenten vormen de basis van jullie relatie.

  3. Vrouwelijke rolmodellen respecteren: Als vader geef je door je interacties met vrouwen een voorbeeld van hoe mannen vrouwen behandelen. Zorg voor respectvolle relaties, wat een belangrijk rolmodel vormt voor haar toekomst.

  4. Spelen en ontdekking: Speel met haar en help haar de wereld ontdekken. Dit stimuleert haar nieuwsgierigheid en ontwikkeling, zelfs in deze vroege fase.

      

Vader geworden: wat nu?

Nadat je kind is geboren, zijn er verschillende dingen die je als vader kunt doen om een sterke band op te bouwen en zijn of haar welzijn te bevorderen:

  1. Huid-op-huidcontact: Vanaf het moment dat ze geboren is, kan huid-op-huidcontact helpen om een gevoel van veiligheid te creëren. Dit bevordert niet alleen de band, maar helpt ook bij het reguleren van haar lichaamstemperatuur en hartslag.
  2. Betrokkenheid bij routines: Help bij dagelijkse taken zoals het geven van flesjes, in slaap wiegen, of het verschonen van luiers. Dit versterkt je aanwezigheid en betrokkenheid.
  3. Praten en zingen: Ook al begrijpen ze de woorden nog niet, praten en zingen helpt bij de taalontwikkeling. Je stem kalmeert je kind en geeft een gevoel van herkenning en veiligheid.
  4. Ondersteuning van de moeder: Het ondersteunen van de moeder, zowel fysiek als emotioneel, is belangrijk in de eerste maanden. Dit creëert een stabiele, liefdevolle omgeving voor je kind.
  5. Vertrouwen opbouwen: Door consistent te zijn in je zorg, leert je kind op je te vertrouwen. Dit kan door hem of haar gerust te stellen wanneer ze huilt en op een liefdevolle manier te troosten.
  6. Geboorteaangifte: Binnen drie dagen moet je de geboorte van je kind officieel aangeven bij de gemeente. Zorg dat je de benodigde documenten zoals een ID-bewijs en eventueel trouwboekje bij de hand hebt.
  7. Zorgverzekering en kinderopvangtoeslag: Meld je kind aan bij je zorgverzekering. Controleer ook of je recht hebt op kinderopvangtoeslag of andere financiële ondersteuning en vraag dit op tijd aan.
  8. Babyspullen: Naast de emotionele zorg zijn er ook praktische zaken zoals het klaar hebben van de babyspullen: een veilige wieg, kleding, luiers, en een kinderstoel. Zorg ervoor dat alles voorhanden is voordat je kind thuis is.
  9. Doktersafspraken: Plan de eerste controles bij het consultatiebureau. Deze vroege gezondheidschecks zijn belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.
  10. Ouderschapsverlof: Regel je ouderschapsverlof op tijd bij je werkgever, zodat je genoeg tijd hebt om bij je kind te zijn in haar eerste weken en maanden.

 

Op zoek naar een cursus vader worden voor dummies?

Op Unschooled vind je een online vaderschapscursus gegeven door Bert van Asperen. Bert is ervaringsdeskundige (of, zoals hij zichzelf noemt, 'ervader') door vader te zijn van drie kinderen. Toen zijn vrouw in verwachting was van hun eerste kind, realiseerde Bert zich dat hij weinig wist over het vaderschap. Hij verzamelde experts om hun kennis te delen over zwangerschap, bevallingen en ouderschap. Deze samenwerking leidde uiteindelijk tot de oprichting van zijn bedrijf, Welcome to Mankind.

In deze videoserie op Unschooled neemt Bert je mee in de lessen die hij als ervader heeft geleerd, zowel door persoonlijke ervaring als het contact met de verschillende experts die hij bij elkaar bracht.

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-