Word gratis lid van Unschooled

Voor een
 
gezond leven

Wat is affiliate marketing? Een uitgebreide gids voor beginners

affiliate marketing cursus geld verdienen Aug 02, 2024
Wat is affiliate marketing

Affiliate marketing is in de basis enorm simpel, maar in de praktijk heb je de juiste kennis en ervaring nodig om er succesvol mee te worden. In deze blog ontdek je wat affiliate marketing precies is en krijg je het antwoord op veelgestelde vragen over dit thema. 

Mocht je je verder willen verdiepen in deze wereld, dan staat er op Unschooled een (bijna gratis) uitgebreide online affiliate marketing cursus voor je klaar. Deze wordt gegeven door vakexpert Casper van Vliet, die jou stap voor stap begeleidt in het opzetten van een website en het verdienen van geld met affiliate marketing. Klik hier voor meer informatie over deze cursus. 

 

De betekenis van affiliate marketing: een eenvoudige definitie

Hieronder kom je erachter wat affiliate marketing inhoudt en wat de betekenis ervan is. 

 

Affiliate marketing: wat is dat?

Affiliate marketing is eigenlijk heel simpel. Het betekent dat je producten of diensten van anderen promoot en een commissie verdient voor elke verkoop die via jouw unieke link plaatsvindt. Denk aan een blogger die een artikel schrijft over de beste hardloopschoenen. Als jij via zijn link die schoenen koopt, krijgt de blogger een klein percentage van de verkoop. Het mooie van affiliate marketing is dat je geen eigen producten hoeft te maken of te verzenden. Je helpt anderen met hun producten te verkopen en verdient daar een leuke commissie mee. Of je nu een website, YouTube-kanaal, of een populair Instagram-account hebt, affiliate marketing biedt een flexibele en toegankelijke manier om extra geld te verdienen. Het enige wat je nodig hebt is een beetje kennis over je publiek en hoe je hen het beste kunt bereiken met relevante aanbevelingen.

 

Affiliate marketing quote

Om affiliate marketing samen te vatten, vind je hieronder enkele quotes die betrekking hebben op affiliate marketing:

  1. Affiliate marketing heeft zonder twijfel de grootste potentiële ROI van elke marketingmethode.
  2. Het mooie van affiliate marketing is dat je geen eigen producten hoeft te maken of te verzenden.
  3. De sleutel tot succesvol zijn in affiliate marketing is het toevoegen van waarde voordat je probeert te verkopen.
  4. De beste manier om vertrouwen op te bouwen bij je publiek is door eerlijke en nuttige content te delen.
  5. Je kunt met affiliate marketing beginnen zonder veel geld te investeren.
  6. Affiliate marketing stelt je in staat om je passies en kennis om te zetten in inkomsten.

 

Wat is een affiliate link?

Een affiliate link is een unieke link waarmee bedrijven kunnen bijhouden welke bezoekers van hun website afkomstig zijn van jouw website of social media.

 

Hoe maak je een affiliate link?

Het maken van een affiliate link is essentieel voor wie aan de slag wil met affiliate marketing. Deze links tracken verkopen of leads die je genereert.

  1. Zoek een affiliate programma of netwerk dat bij je past.
  2. Meld je aan voor het programma. Na goedkeuring krijg je toegang tot jouw unieke affiliate dashboard.
  3. Kies het product dat je wilt promoten uit het aanbod van het programma.
  4. Genereer jouw unieke affiliate link via het dashboard. Deze link bevat jouw specifieke gebruikers-ID.
  5. Integreer de link in content zoals blogs, social media posts of e-mails die jij maakt.
  6. Begin met promoten door jouw unieke content te delen op platforms waar jouw publiek actief is.
  7. Monitor de prestaties van jouw links via het dashboard om te zien hoeveel inkomen ze genereren.

Gebruik deze stappen als leidraad om te starten met wat betekent voor jou: extra inkomsten verdienen door producten en diensten te promoten waarin je gelooft, zonder zelf iets te hoeven maken.

 

Hoe werkt affiliate marketing precies?

Affiliate marketing werkt door een bedrijf de mogelijkheid te geven om zijn producten te promoten via partners of affiliates. Deze partners verdienen een commissie voor elke verkoop die ze genereren via hun unieke affiliate link.

 

Werkt affiliate marketing echt?

Ja, affiliate marketing werkt echt en kan beginners helpen samen met bloggers en content creators om meer inkomsten te genereren. Het biedt een winstgevende strategie voor diegenen die willen leren hoe ze door het promoten van producten van anderen een inkomen kunnen opbouwen.

 

Is affiliate marketing legaal en legit? Wat zijn de regels?

Affiliate marketing is een legitieme manier om online geld te verdienen. Er zijn strikte regels en richtlijnen die moeten worden gevolgd om ervoor te zorgen dat de praktijk eerlijk en ethisch blijft.

Deze regels omvatten transparantie over het gebruik van affiliate links, naleving van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) en het vermijden van misleidende praktijken.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) controleert en handhaaft deze regels om consumenten te beschermen en eerlijke concurrentie te waarborgen.

Deelnemers aan affiliate marketing moeten zich bewust zijn van de geldende wet- en regelgeving met betrekking tot belastingen. Inkomsten die je hebt verdiend via affiliate marketing moet je mogelijk opgeven bij de Belastingdienst.

 

Is affiliate marketing moeilijk?

In de basis is affiliate marketing absoluut niet moeilijk: je maakt content, plaatst een link naar een product, en krijgt commissie als iemand via die link iets koopt. Maar in de praktijk kan affiliate marketing wel uitdagend zijn, vooral voor beginners die het lastig vinden om voldoende bezoekers naar hun website te krijgen. 

 

Hoeveel verdient affiliate marketing?

Hoeveel je met affiliate marketing kunt verdienen, hangt echt af van een paar factoren. Het kan variëren van een paar euro per maand tot duizenden euro's. Beginners starten vaak met kleine bedragen, meestal tussen de 50 en 300 euro per maand. Dit komt omdat je nog moet leren welke producten goed converteren en hoe je je publiek het beste bereikt.

Als je ervaring opbouwt en een goed systeem hebt, kunnen je inkomsten serieus toenemen. Ervaren affiliate marketeers kunnen makkelijk enkele honderden tot duizenden euro's per maand verdienen. Top affiliates die veel verkeer genereren en hoogwaardige content leveren, kunnen zelfs tienduizenden euro's per maand binnenhalen.

Het geheim zit 'm in consistentie en het blijven optimaliseren van je strategieën. Hoe meer waarde je biedt aan je publiek, hoe groter de kans dat ze via jouw links kopen. Dus, hoewel er geen vast inkomen is, biedt affiliate marketing wel de mogelijkheid om flink te verdienen als je het goed aanpakt.

 

Is affiliate marketing het waard?

Ja, affiliate marketing is het zeker waard als je op zoek bent naar een manier om extra inkomsten te genereren zonder veel kapitaal te investeren. Het biedt flexibiliteit omdat je kunt werken waar en wanneer je wilt. Bovendien hoef je geen eigen producten te maken of te verzenden, wat het minder risicovol maakt.

Natuurlijk kost het wel tijd en inzet om te leren welke producten goed converteren en hoe je effectief je publiek bereikt. Maar met de juiste strategie en consistentie kun je een stabiele inkomstenstroom opbouwen. Kortom, als je bereid bent te leren en door te zetten, kan affiliate marketing zeer de moeite waard zijn.

 

Voorbeeld van affiliate marketing

Een voorbeeld van affiliate marketing is wanneer een lifestyleblogger een link naar een kledingwinkel plaatst. Als lezers op die link klikken en aankopen doen, verdient de blogger een commissie.

Een ander voorbeeld zou zijn een tech-YouTuber die producten van een elektronicawinkel aanbeveelt en daarvoor betaald krijgt als kijkers die producten kopen via zijn unieke link.

 

Voorbeelden van affiliate marketing links

Een affiliate link is eigenlijk heel simpel, maar toch krachtig. Het is een unieke URL die een product of dienst promoot. Deze link bevat een specifieke ID of gebruikersnaam van de affiliate, zodat de verkoper precies kan zien welke verkopen via jou zijn gekomen. Meestal ziet de link er zo uit: `https://www.website.com/product?ref=jouwID`.

De structuur bestaat uit:
1. De basis-URL: dit is het webadres van de verkoper.
2. Parameters: dit zijn stukjes informatie na het vraagteken (?), zoals `ref=jouwID` of `affid=12345`, die jouw unieke ID bevatten.

Deze onderdelen zorgen ervoor dat je commissie krijgt voor elke verkoop via jouw link. 

Affiliate marketing links worden op verschillende manieren gebruikt om producten of diensten te promoten en commissie te verdienen. Hier zijn enkele voorbeelden van affiliate marketing links:

  1. Een blogpost waarin een reviewer een product aanprijst met een unieke affiliate link naar de productpagina.
  2. Een YouTube-video waarin de presentator een tutorial geeft over het gebruik van een bepaald product, met een aangepaste link in de beschrijving naar de verkooppagina.
  3. Een Instagram-post van een influencer die een specifieke service promoot, vergezeld van een gepersonaliseerde swipe-up link naar de aanmeldingspagina.
  4. Een e-mailnieuwsbrief die abonnees informeert over aanbiedingen en kortingen, met aangesloten hyperlinks naar de desbetreffende webshop.
  5. Een vergelijkingswebsite die meerdere producten toont en doorverwijst naar individuele verkooppagina's via partnerlinks.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van hoe affiliate marketing links in diverse online platformen kunnen worden geïntegreerd om verkoop te genereren en commissies te verdienen.

 

Voordelen van affiliate marketing

Affiliate marketing heeft veel voordelen, vooral als je op zoek bent naar een flexibele manier om extra inkomsten te genereren.

  1. Ten eerste hoef je geen eigen producten of voorraad te hebben, wat de opstartkosten laag houdt. Je promoot simpelweg de producten of diensten van anderen.
  2. Daarnaast kun je werken waar en wanneer je wilt, ideaal als je een druk schema hebt of vanuit huis wilt werken.
  3. Je kunt een passieve inkomstenstroom opbouwen; eenmaal ingestelde links kunnen blijven verdienen, zelfs terwijl je slaapt.
  4. Ook heb je de vrijheid om te kiezen welke producten je wilt promoten, waardoor je je kunt richten op niches die je interesseren.
  5. Tot slot, met de juiste strategie en consistentie, kunnen de inkomsten aanzienlijk zijn.

Kortom, affiliate marketing heeft absoluut voordelen en is een toegankelijke manier om online geld te verdienen.

 

Nadelen van affiliate marketing

Hoewel affiliate marketing veel voordelen heeft, zijn er ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden.

  1. Ten eerste kan het even duren voordat je resultaten ziet. Het opbouwen van een publiek en het optimaliseren van je strategie vergt tijd en geduld.
  2. Daarnaast ben je afhankelijk van de betrouwbaarheid van de bedrijven waarmee je samenwerkt. Als zij hun producten of diensten niet goed leveren, kan dat jouw reputatie schaden.
  3. Ook kunnen commissies soms laag zijn, vooral in zeer competitieve markten.
  4. Een ander nadeel is dat je afhankelijk bent van verkeer naar je site of sociale mediakanalen. Zonder voldoende bezoekers zullen je verdiensten beperkt blijven.
  5. Verder moet je altijd op de hoogte blijven van veranderende algoritmes en trends in zowel marketing als de producten die je promoot.
  6. Tot slot, omdat het een populaire methode is, kan de concurrentie behoorlijk intens zijn, waardoor het moeilijker wordt om op te vallen en te slagen.

 

Risico's van affiliate marketing

Affiliate marketing brengt ook enkele risico's met zich mee die je in gedachten moet houden.

  1. Allereerst is er het risico van afhankelijkheid. Je bent afhankelijk van de bedrijven en producten die je promoot. Als een bedrijf besluit om zijn affiliate programma te beëindigen of de commissiestructuur aan te passen, kan dat je inkomsten beïnvloeden.
  2. Ook kunnen veranderingen in zoekmachine-algoritmes je verkeer drastisch verminderen, wat direct invloed heeft op je verdiensten.
  3. Daarnaast bestaat er een risico op fraude. Sommige affiliates kunnen frauduleuze methoden gebruiken om commissies te verdienen, zoals cookie stuffing of misleidende advertenties. Dit kan niet alleen je reputatie schaden, maar ook leiden tot juridische problemen.
  4. Tot slot moet je altijd voldoen aan wet- en regelgeving, zoals het transparant zijn over het gebruik van affiliate links. Het niet naleven hiervan kan leiden tot boetes en andere juridische consequenties.

 

Affiliate marketing vs dropshipping

In de digitale wereld worden veel mensen aangetrokken tot online ondernemen, waarbij affiliate marketing en dropshipping populaire keuzes zijn. Deze twee modellen hebben verschillende kenmerken en vereisten. Hieronder zetten we ze naast elkaar in een tabel, zodat je een helder beeld krijgt van wat elke methode inhoudt. 

Aspect Affiliate marketing Dropshipping
Voor wie geschikt Bloggers, content creators, social media influencers Ondernemers die een online winkel willen starten zonder voorraad
Opstartkosten Relatief laag, kosten voornamelijk voor website en marketing Hoger, kosten voor website, klantenservice en marketing
Vereiste kennis Online marketing, SEO, content creatie E-commerce, klantenservice, eventueel voorraadbeheer
Inkomstenstroom Commissie op verkopen via affiliatelinks Winstmarge tussen inkoop- en verkoopprijs
Risico's Lager, afhankelijk van succes bij het genereren van verkeer Hoger, door voorafgaande investeringen en klantenservice
Juridisch Legitiem, met nadruk op transparantie naar je publiek Legitiem, met complexere regelgeving rond productaansprakelijkheid
Belasting Inkomstenbelasting op commissies BTW, inkomstenbelasting op winst

 

Door deze verschillen af te wegen, kun je beter bepalen welk model het beste past bij jouw situatie, vaardigheden en doelen. Beide methoden bieden de mogelijkheid om online inkomsten te genereren, maar ze vereisen een andere aanpak en inzet.

 

Affiliate marketing vs copywriting

Affiliate marketing en copywriting spelen beide een cruciale rol in de digitale marketingwereld, maar ze richten zich op verschillende aspecten van het promotieproces. Hieronder geven we een overzicht van de belangrijkste verschillen tussen deze twee marketingstrategieën.

Affiliate marketing Copywriting
Focus op het promoten van producten voor een commissie. Focus op het schrijven van overtuigende teksten om actie te stimuleren.
Verdiensten gebaseerd op verkopen of clicks. Verdiensten vaak gebaseerd op projectbasis of uurtarief.
Gebruikt door bloggers, influencers, en content creators. Essentieel voor bedrijven, marketeers, en website-eigenaren.
Gericht op het genereren van passief inkomen. Focust op het actief overtuigen en conversies.
Kan starten met lage of geen initiële kosten. Vereist vaak gespecialiseerde vaardigheden in schrijven en marketing.
Legt nadruk op lange termijn relaties met bedrijven. Legt de nadruk op directe verkoopresultaten.
Eenvoudig te starten. Vereist continue ontwikkeling en aanpassing aan marketingtrends.

 

Affiliate marketing en belasting

Affiliate marketing kan een geweldige manier zijn om extra inkomsten te genereren, maar vergeet niet dat je in Nederland en België belasting moet betalen over je verdiensten. In beide landen wordt geld dat je verdient via affiliate marketing gezien als belastbaar inkomen. Dit betekent dat je deze inkomsten moet aangeven bij de belastingdienst.

In Nederland moet je je affiliate inkomsten opgeven als 'resultaat uit overige werkzaamheden' als je geen geregistreerd bedrijf hebt. Heb je wel een bedrijf, dan valt het onder 'winst uit onderneming'. Zorg ervoor dat je alle inkomsten en uitgaven goed bijhoudt, zodat je correct je belastingaangifte kunt doen.

In België werkt het vergelijkbaar. Hier geef je je affiliate inkomsten aan als 'diverse inkomsten' als je geen geregistreerde zelfstandige bent. Als je wel als zelfstandige bent ingeschreven, geef je het op als 'beroepsinkomsten'. Ook hier is het belangrijk om een nauwkeurige boekhouding te voeren.

Zorg dus dat je altijd op de hoogte bent van de huidige belastingregels en vraag indien nodig advies aan een belastingadviseur. Zo voorkom je vervelende verrassingen en ben je zeker dat je netjes aan je belastingverplichtingen voldoet.

 

Starten met een affiliate marketing cursus voor slechts 1 euro?

Op Unschooled vind je een (bijna gratis) online affiliate marketing cursus waarin we je helpen met het opbouwen van je extra inkomsten. Je wordt stap voor stap begeleid om vandaag nog aan de slag te gaan met affiliate marketing, zelfs als je geen voorkennis hebt. We geven je de meest effectieve strategieën om winstgevende affiliate marketing websites te bouwen en je krijgt slimme tips om de juiste niche te kiezen, zodat je de kans op succes flink verhoogt. Daarnaast ontdek je hoe je goede teksten schrijft die websitebezoekers kunnen converteren tot klanten en hoe je freelancers en AI kunt inschakelen om teksten voor jou te schrijven, zodat jij je kunt richten op de taken waar jij het meeste energie uit haalt.

Deze cursus wordt gegeven door Casper van Vliet, ervaren affiliate marketing expert, die zijn winstgevende strategieën hebt toegepast bij meer dan 20 succesvolle websites in verschillende niches. 

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een  
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • Maandelijks opzegbaar
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
Probeer 7 dagen voor € 1,-

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Direct toepasbare levenslessen
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • Online en offline community met gelijkgestemden
  • Elke maand extra content
  • BONUS #1:
    live webinars met vakexperts
  • BONUS #2
    Cashback Challenge
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Probeer 7 dagen voor € 1,-