Ontdek de beste versie van jezelf

Ontdek de beste
f
versie van jezelf

Wat wil ik met mijn leven? Zo ontdek je het

cursus passie zingeving Feb 18, 2025
Wat wil ik met mijn leven?

Vraag je je af: ‘Wat wil ik met mijn leven?’ Je bent niet alleen. Veel mensen worstelen met deze vraag en weten niet precies wat ze echt willen. Systemische barrières (zoals armoede, discriminatie of gebrek aan onderwijs) kunnen het voor sommigen moeilijker maken om hun sterke punten te ontdekken.

Toch zijn er altijd manieren om, met de juiste ondersteuning, iets te vinden waar je energie van krijgt. Het is alleen een kwestie van ontdekken wat dat voor jou is.

In dit artikel nemen we je mee op een reis van zelfontdekking. We geven praktische tips om erachter te komen wat je wilt, wat je kunt en hoe je dat vertaalt naar een concreet plan voor je leven. Of je nu op zoek bent naar een nieuwe carrière, meer balans of gewoon meer voldoening, dit artikel helpt je op weg.

 

Samenvatting

  • Ontdek wat je leuk vindt en waar je goed in bent. 
  • Probeer nieuwe dingen en maak een actieplan. 
  • Denk na over wat je wilt bereiken op 40-, 50- en 60-jarige leeftijd. 
  • Je kunt waarde toevoegen aan de wereld door anderen te helpen en duurzaam te leven.
  • Weet wat je niet wilt in je leven om goed keuzes te maken.

 

Waarom weet ik niet wat ik wil?

Veel mensen vinden het moeilijk om te bepalen wat ze willen in hun leven. Sommige mensen weten niet wat ze willen omdat ze nog niet veel hebben geprobeerd. Ze hebben misschien niet de kans gehad om nieuwe dingen te ontdekken. Dit komt vaak met name door:

  • Keuzestress. Er zijn te veel dingen waaruit je moet kiezen. Soms is dit te veel en voel je je verloren.
  • Faalangst. Je bent dan bang om een fout te maken. Je wilt de perfecte keuze maken en geen spijt krijgen.

Het is belangrijk om tijd te nemen en verschillende dingen te proberen. Zo kom je erachter wat je echt wilt en wat je kunt.

 

Wat wil ik nou echt?

Om echt te weten wat je wilt, moet je diep in jezelf kijken:

  • Denk na over jouw passies en dromen. Waar word je blij van? Misschien is het iets creatiefs, zoals schilderen of schrijven. Of misschien help je graag en wil je in de zorg werken. Jouw echte wil vinden betekent jouw hart volgen om jouw purpose en betekenis te ontdekken.
  • Het is ook belangrijk om te denken aan wat je goed kunt. Jouw talenten kunnen een grote hint geven. Als je goed bent in organiseren, vind je misschien voldoening in projectmanagement. Ben je goed met cijfers? Dan is een carrière in financiën misschien iets voor jou.

Door te combineren wat je leuk vindt met wat je kunt, kom je dichter bij het antwoord op de vraag: wat wil ik nou echt met mijn leven?

 

Wat wil ik en wat kan ik?

Ontdekken wat je wilt en kunt, is een grote stap. Eerst kijk je naar je dromen. Vraag je af: "Wat wil ik doen met mijn leven?" Daarna bekijk je wat je goed kunt. Misschien houd je van schrijven of ben je goed in sport. Als je droomt over schilderen, maar nog nooit een kwast hebt vastgehouden, zoek dan een cursus. Zo werk je aan wat je wilt bereiken.

Soms moet je ook realistisch zijn. Niet iedereen wordt beroemd, maar iedereen kan iets bereiken. Denk na over kleine stappen. Wil je een boek schrijven? Begin met elke dag een pagina. Wil je beter worden in sport? Train dan regelmatig. Klein beginnen helpt bij het bereiken van grote doelen. Dit is hoe je ontdekt wat je wilt en kunt in het leven.

 

Wat wil ik in de toekomst bereiken?

Wat wil je in de toekomst bereiken? Stel je een leven voor waarin balans en voldoening centraal staan. Misschien droom je van een carrière die je energie geeft en waarin je je passie kunt volgen, gecombineerd met financiële stabiliteit om zorgeloos te leven.

Of je streeft naar een gezonde levensstijl, waardevolle relaties met dierbaren en professionele contacten, en de wens om iets terug te geven aan de wereld. Het kan ook gaan om kleine, betekenisvolle acties: anderen helpen, duurzaam leven, of je talenten inzetten voor een positieve impact.

Wat jouw doel ook is, de sleutel ligt in een concreet plan. Stel jezelf realistische stappen, of je nu 25, 40 of 60 bent, en werk toe naar een toekomst die écht bij jou past.

 

Hoe kan ik waarde toevoegen aan de wereld?

Iedereen wil op zijn eigen manier iets betekenen voor de wereld. Maar hoe kun je daadwerkelijk waarde toevoegen aan je omgeving en de samenleving als geheel? Zowel individuen als bedrijven spelen hierin een belangrijke rol. Hieronder bespreken we hoe je met kleine en grote acties een positieve impact kunt maken:

  1. Je kunt waarde toevoegen door anderen te helpen. Bijvoorbeeld: vrijwilligerswerk doen of geld doneren aan goede doelen.
  2. Het delen van kennis en vaardigheden kan ook waardevol zijn, zoals het lesgeven aan anderen. Kleine daden kunnen grote impact hebben op de wereld om ons heen.
  3. Ondernemingen kunnen ook waarde toevoegen aan de wereld. Zoek een probleem of pijnpunt van mensen en los het op met je onderneming. Dit kan zorgen voor veel toegevoegde waarde.
  4. Ook het verminderen van je ecologische voetafdruk, bijvoorbeeld door minder vlees te eten, vaker de fiets te nemen of energiezuinige keuzes te maken, helpt de wereld een stukje beter te maken.
  5. Tot slot speelt ook persoonlijke ontwikkeling een rol. Door jezelf continu te blijven ontwikkelen, bijvoorbeeld door te leren, creatief te zijn en innovatieve ideeën te delen, inspireer je anderen en draag je bij aan vooruitgang in de samenleving.

Zelfs kleine, dagelijkse keuzes kunnen een positieve impact hebben op de wereld om je heen.

 

Wat wil ik juist niet in mijn leven?

Je wilt niet vastzitten in een baan die je ongelukkig maakt of keuzes maken die je afhouden van je passies en doelen. Ook het omringen met negatieve mensen of in een omgeving blijven die je groei belemmert, draagt niet bij aan een gelukkig leven.

Daarnaast is het belangrijk om onnodige stress te vermijden door overbodige verplichtingen los te laten. Kortom, je wilt voorkomen dat je leeft volgens de verwachtingen van anderen in plaats van je eigen pad te volgen, want dat staat je persoonlijke geluk in de weg.

 

Stel een concreet actieplan op

Het maken van een concreet actieplan is een essentiële stap om je doelen te bereiken en richting te geven aan je leven. Of je nu een carrièreswitch overweegt, persoonlijke groei nastreeft of gewoon meer structuur wilt in je dagelijkse leven, een goed plan helpt je om gefocust en gemotiveerd te blijven.

Hieronder vind je een duidelijk stappenplan om zelf aan de slag te gaan:

  1. Identificeer je sterke punten en interesses: Maak een lijst van activiteiten waar je goed in bent en die je leuk vindt.
  2. Onderzoek carrièremogelijkheden: Reflecteer op welke banen overeenkomen met jouw sterke punten en interesses.
  3. Stel korte- en langetermijndoelen: Formuleer specifieke doelen voor de komende 1-3 jaar en ook voor de komende 5-10 jaar.
  4. Ontwikkel vaardigheden: Identificeer welke vaardigheden nodig zijn om jouw doelen te bereiken en plan hoe je deze vaardigheden gaat ontwikkelen.
  5. Maak een netwerkplan: Bedenk manieren om contact te leggen met mensen in jouw gewenste werkveld, zoals netwerkbijeenkomsten bijwonen of online platforms gebruiken.

Het is belangrijk om deze stappen regelmatig te evalueren en aan te passen aan veranderende omstandigheden.

 

Wat wil ik met mijn leven (40 jaar)

Als je veertig bent, kun je je afvragen wat je wilt met je leven. Misschien wil je een succesvolle carrière opbouwen of juist meer tijd met familie doorbrengen. Het is normaal om na te denken over wat je hebt bereikt en wat je nog wilt bereiken, en doelen te stellen helpt hierbij. 

Wat je ook wilt, het is belangrijk om bewust keuzes te maken die passen bij jouw waarden en interesses. Wat jou gelukkig maakt, is uniek voor jou en het is oké als dat verandert naarmate je ouder wordt. Je hebt nog genoeg tijd om nieuwe dingen te ontdekken en te bereiken wat voor jou belangrijk is.

 

Wat wil ik met mijn leven (50 jaar)

Op je vijftigste wil je misschien een stabiele carrière hebben en financiële zekerheid. Je wilt waarschijnlijk ook genoeg tijd hebben voor je familie en interesses. Het is normaal om dan na te denken over je nalatenschap en hoe je positief impact kunt maken op anderen en de wereld om je heen.

Deze levensfase kan een balans zijn tussen persoonlijke vervulling en maatschappelijke bijdrage, terwijl je ook streeft naar geluk en tevredenheid in het hier en nu. Denk na over hoe je een evenwicht kunt vinden tussen werk, familie, en persoonlijke groei, terwijl je toewerkt naar het realiseren van je doelen voor de komende jaren.

 

Wat wil ik met mijn leven (60 jaar)

Sommige mensen willen op hun zestigste genieten van een rustiger leven na een carrière. Het kan zijn dat deze groep meer tijd wilt doorbrengen met familie en vrienden. Anderen willen juist reizen maken of vrijwilligerswerk doen.

Het is belangrijk om na te denken over hoe je wilt leven op die leeftijd en wat voor jou echt belangrijk is. Het is normaal om je doelen bij te stellen naarmate je ouder wordt, en het is nooit te laat om nieuwe dromen na te jagen.

Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het aansluit bij wat jou gelukkig maakt.

 

Ontdek wat je écht wilt met deze bijna gratis cursus

De vraag "Wat wil ik met mijn leven?" is een diepgaande en persoonlijke zoektocht die voor velen een uitdaging vormt. Het antwoord vind je door te ontdekken wat je leuk vindt, waar je goed in bent en wat je waarden zijn. Of je nu 40, 50 of 60 bent, het is nooit te laat om je dromen na te jagen en een leven te creëren dat bij jou past.

Voor wie nog zoekende is, biedt de online cursus Je passie vinden van Unschooled een waardevolle leidraad. Deze cursus combineert loopbaancoaching, psychologie en bewustwording om je te helpen ontdekken wie je bent en wat je wilt. 

Geschreven door Wiebe Koehoorn,
oprichter van Unschooled

Ervaringsdeskundige op het gebied van financiële gezondheid. Geld verdiend met een online vertaalbureau (AlphaLingua), 2 YouTube-kanalen (onder de naam Nesami), online cursussen, affiliate marketing, beleggen en traden in aandelen en crypto, community building en SEO/blogs (voor All Ways Healthy).

Een f
gezond leven
voor minder dan
 1,- per dag.

_

Het lidmaatschap dat je, naast een gezonder lichaam en meer mentale rust, juist geld oplevert.

Goedkoper dan je dagelijkse Starbucks-koffie, je fitnessabonnement of je wekelijks Thuisbezorgd-avondje.

Elke maand extra levenslessen, regelmatige online en offline meet-ups, en altijd en overal toegang tot onze community met gelijkgestemden.

Maandelijks lidmaatschap

€ 19,95/maand

  • Proefperiode van 7 dagen voor € 1,-
  • Op ieder moment eenvoudig & zelfstandig opzeggen
  • Community om te praten met gelijkgestemden en vragen te stellen
  • Online masterclasses met vakexperts
  • Direct toepasbare videoseries
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • BONUS #1
    Cashback Challenge
  • BONUS #2:
    Onze digitale Kennis Kluis
Meer informatie over Unschooled

Jaarlijks lidmaatschap

€ 11,95/maand

  • Proefperiode van 7 dagen voor € 1,-
  • Op ieder moment eenvoudig & zelfstandig opzeggen
  • Community om te praten met gelijkgestemden en vragen te stellen
  • Online masterclasses met vakexperts
  • Direct toepasbare videoseries
  • Bewezen vakexperts met praktijkervaring
  • BONUS #1
    Cashback Challenge
  • BONUS #2:
    Onze digitale Kennis Kluis
  • 40% korting
    vs maandelijks lidmaatschap
Meer informatie over Unschooled